UPDATE: Wordt RSC Anderlecht gesponsord met maffiageld?

Ontvangt voetbalploeg RSC Anderlecht per seizoen 200.000 euro sponsorgeld dat direct of indirect verbonden is met de Italiaanse maffia? Dat is concreet een vraag die zich opwerpt in een analyse die de krant De Tijd maakt van de gokgroep Betway. Dat bedrijf werd in september vorig jaar voorgesteld als nieuwe sponsor van Anderlecht. Betway is diep verankerd in offshorestructuren en haar eigenaars zijn onbekend, zo blijkt uit de Paradise Papers. In België kreeg de groep een erkenning van de Kansspelcommissie maar die geeft grif toe dat ze niet over de middelen beschikt om na te gaan wie schuilgaat achter het gokbedrijf.Betway is in handen van een Maltese anonieme vennootschap. Wat is wel bekend over het bedrijf? Dat het oorspronkelijk werd opgericht als “Gnuf Ltd” door de Zweed Patrik Selin, een offshore financier die gezocht wordt door de Fillipijnse autoriteiten. In Malta werkt Betway met Anthony Axisa, een gespecialiseerd advocaat die volgens het Italiaans gerecht samenwerkte met de maffiafamilie Martiradonna. In 2014 betaalde Betway 60.000 euro aan de Belgische Kanspelcommissie om van de zogenaamde zwarte lijst van illegale goksites te worden gehaald. Dat bedrag werd betaald door de ‘topman’ van Betway Richard Akitt. Die blijkt afkomstig te zijn van het kanaaleiland Man, met zijn 80.000 inwoners zowat het Europees paradijs onder de offshore-eilanden. Naast zijn erkenning blijkt Betway ook een groot aantal illegale goksites te runnen. Op vraag van de krant wie de ware eigenaars is van het bedrijf antwoordt Betway enkel dat het om privé-personen gaat.

Gokbedrijven zijn steeds meer aanwezig op de Belgische sportvelden. In België sponsort Betway RSC Anderlecht, de bekerfinale van de Koninklijke Voetbalbond en werkt het samen met de casino van Brussel. Het kan nochtans eenvoudig zijn: wanneer de ultieme eigenaar van het bedrijf niet éénduidig bekend is, kan het geen erkenning krijgen door de Kansspelcommissie.

UPDATE

Naar aanleiding van de mediaberichten gaat de Kansspelcommissie de vergunning die Betway kreeg opnieuw onderzoeken. De commissie zegt dat ze met alle betrokkenen gaat praten. Ze kan dan de vergunning of opschorten, of laten bestaan of ze kan Betway een waarschuwing geven. Vraag is of dat allemaal iets zal opleveren.