Wouter Torfs: Rijkste Belg wordt maatschappelijk werker

Wouter Torfs (Foto: Belga Images)

De 64-jarige Wouter Torfs, familiaal aandeelhouder en uithangbord van de gelijknamige schoenenketen, wordt de nieuwe voorzitter van het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW). Dat is een koepel van elf vzw’s waar onder meer daklozen en kansarmen terechtkunnen met vragen of problemen op het vlak van welzijn. Torfs gaat de raad van bestuur van CAW leiden. Bij het familiaal bedrijf wordt hij wellicht opgevolgd door zijn nicht Lise Conix, momenteel marketingdirecteur bij Schoenen Torfs. Wouter Torfs slaagde er in verschillende keren te worden verkozen tot meest aantrekkelijke werkgever van het land. Die ervaring zal hij wellicht ook kunnen gebruiken bij het CAW. Die laatste heeft 2.886 medewerkers in dienst, ongeveer vier keer zoveel als Schoenen Torfs. Wat beiden gemeen hebben, is dat het moeilijk is om voldoende geschikt personeel te vinden.

Met Torfs als uithangbord wil CAW zijn naamsbekendheid verbeteren, zowel bij het doelpubliek als bij de buitenwereld. ‘Eerlijk gezegd kende ik de organisatie zelf niet zo goed’, zegt hij aan de kranten van Mediahuis. “Ik dacht dat de C aangaf dat het een christelijke organisatie is.” Torfs heeft al een dagje doorgebracht bij een CAW in Mechelen, waar daklozen worden opgevangen. “Dat was zonder meer indrukwekkend, er ging een nieuwe wereld voor me open.”Eind december dit jaar legt Wouter Torfs zijn mandaat van CEO van Schoenen Torfs ner. Vier jaar terug stelde hij al een opvolger te zoeken. Wie hem opvolgt, wordt officieel binnen enkele maanden bekendgemaakt. De kans is groot dat het zijn nicht Lise Conix wordt, die marketingdirecteur is bij Schoenen Torfs. In een dubbelinterview met De Morgen zei Torfs vorig jaar dat hij er “alle vertrouwen” in had dat zij een geschikte opvolger zal zijn. Zijn nieuwe functie bij CAW sluit aan bij het sociale engagement dat Torfs ook als ondernemer uitdraagt. “Ik sta natuurlijk bekend om mijn maatschappelijke betrokkenheid”, zegt hij aan de kranten. “Dat was voor CAW een argument om me voor deze opdracht te vragen. Aangezien ik volgend jaar niet langer ceo zal zijn, is dit een mooie, betekenisvolle uitdaging.”

Zal hij de schoenenwinkels niet missen? “Natuurlijk wel, vooral de mensen”, antwoordt hij. “Maar de dagelijkse problemen niet zozeer. Ik zal vanaf volgend jaar niet langer in de vuurlinie staan, maar me met de grote lijnen kunnen bezighouden. Na de zware covidjaren is dat geen onprettig vooruitzicht. Ik blijf natuurlijk een betrokken aandeelhouder van Schoenen Torfs. En ik laat het bedrijf in goede staat achter. We hebben geen schulden, en een mooie rentabiliteit. Ik ben niet moegestreden, maar beter dan je vast te klampen aan je stoel moet je op tijd plaats kunnen maken voor mensen met de competenties waar nu behoefte aan is, zoals digitale oplossingen en e-commerce.”