Rijkste Belg is belangrijkste investeerder in China

De Chinese overheid zet momenteel alle zeilen bij om meer buitenlandse investeerders aan te trekken. Ze wil daarbij ook een verschuiving doorvoeren van de industrie naar de consumentenmarkt. En het zijn de Rijkste Belgische families de Spoelberch en de Mévius die momenteel die kar trekken. Met hun investeringsholding Verlinvest zijn ze op dit moment de belangrijkste buitenlandse investeerder. Hun strategie? Niet-Chinese consumentenproducten overnemen en die introduceren in China.



In 2017 hebben buitenlandse investeerders al 7,1 miljard dollar geïnvesteerd in China. Dat is dubbel zoveel als in dezelfde periode vorig jaar. Over heel 2016 bedroegen die buitenlandse investeringen in de communistische groeimarkt 46 miljard dollar. De eigen Chinese investeringen in het buitenland daarentegen vielen met 40 % terug tot 8,4 miljard dollar.

Nicholas Cator

De belangrijkste buitenlandse investeerder is momenteel de Belgische holding Verlinvest, verankerd in het vermogen van de biergigant AB Inbev en onder controle van de families de Spoelberch en de Mévius. Verlinvest heeft 300 miljoen dollar klaarstaan voor China. De helft daarvan werd al geïnvesteerd onder meer in een overeenkomst met China Resources. Die moet de distributiekanalen in China voor Verlinvest openzetten. Langs die kanalen wil Verlinvest consumentenproducten verkopen die worden gemaakt door bedrijven waarin Verlinvest zelf participeert, zo zegt Nicholas Cator die voor Verlinvest verantwoordelijk is in Azië. Hij noemt de gezondheidszorg, voedingsproducten, opvoeding en ontspanning de belangrijkste groeisectoren waarop Verlinvest mikt. Een voorbeeld is het Zweedse Oatly, producent van lactose vrije voedingsproducten, die eind vorig jaar door Verlinvest en China Resources werd overgenomen.

Verlinvest kocht ook al een participatie in Red Sun Enterprise, uitbater van seniorieën in Shanghai en Nanjing. Dat sluit perfect aan bij de Chinese ambitie om de klemtoon in investeringen te verschuiven van de zware industrie naar meer binnenlandse consumptie. Met dat doel wordt de wetgeving ook versoepeld. Het is duidelijk dat de Rijkste Belgische families over goede adviseurs beschikken voor hun buitenlandse expansie.