Vandenhaute stunt met Armstrong: 0,58 miljoen euro omzet

Wouter Vandenhaute heeft dopingzondenaar Lance Armstrong uitgenodigd als eregast op de volgende Ronde van Vlaanderen, Tour of Flanders in het Engels, in maart volgend jaar. Armstrong zal 20 minuten spreken over zijn dopingverleden op de eerste Tour of Flanders Business Academy, een veredeld VIP-event dat plaats biedt aan 2.000 gasten. Prijs per persoon: 295 euro. Omzet voor Vandenhaute: 590.000 euro. Kostprijs voor Armstrong: 290.000 euro. Netto omzet: 300.000 euro. Kosten: 150.000 euro. Netto winst: 150.000 euro.



De Ronde van Vlaanderen is eigendom van Vandenhaute maar was tot op heden niet zo’n kaskraker. Flanders Classics, de vennootschap waarmee Vandenhautte een aantal wielerwedstrijden controleert, staat voor een eigen vermogen van 0,3 miljoen euro. De Ronde ontvangt 800.000 toeschouwers maar het grootste omzetvoordeel daarvan gaat naar de lokale horeca.

Vandenhaute wil daar nu zijn deel van meepikken. Hij doet dat samen met Golazo, het assertieve marketingbedrijf van Bob Verbeeck. Het nieuwe VIP-event is daar een eerste stapsteen in. Vandenhaute deed een en ander niet zonder voorbereiding, wetende dat Armstrong in de publieke opinie nog lang niet algemeen geaccepteerd is na zijn brutaal en arrogant dopinggedrag. In mei volgend jaar moet Armstrong zich in de VS verdedigen voor de rechtbank tegen zijn vroegere sponsors die 95 miljoen euro terugvorderen van de man. Vandenhaute reisde af naar Washington en ontmoette er naar eigen zeggen een “gelouterde Armstrong” die zich heeft neergelegd bij zijn lot. Golazo nam een professioneel videofilmpje op met Armstrong (let op de iconische foto van Eddy Merckx boven Armstrong). De voorbije dagen nodigde Vandenhaute een aantal belangrijke sportjournalisten uit om hen onder embargo te briefen en in primeur de video voor te stellen. En nu lanceert hij zijn nieuws, net in de week dat Chris Froome geconfronteerd wordt met een nieuw dopinggeval. Toeval? Wij denken van niet. Als je toch wil springen, zoals Vandenhaute doet, kan je beter van zo hoog mogelijk springen. Nu dus.