123 miljoen euro dividend voor de erven van Albert Frère

Wijlen Albert Frère met zijn dochter Ségolène en zijn schoonzoon Ian Gaillienne, nu de sterke man bij GBL.

GBL, de grootste holding van de Brusselse beurs, keert een globaal dividend uit van net geen half miljard euro. 123 miljoen euro daarvan gaat naar de erfgenamen van de eind vorig jaar overleden Albert Frère, in eerste instantie zijn zoon Gérald en zijn dochter Ségolène. Samen controleren ze een kwart van GBL. Ze doen dat in overleg met de Canadese familie Desmarais die eveneens een kwart van de groep in handen heeft. Het vermogen van de familie Desmairais wordt geschat op 8 miljard dollar. Daarmee staat ze op de zevende plaats van de Canadese vermogenslijst. De familie Frère moet het doen met iets meer dan 6 miljard euro of 7 miljard dollar.

2018 was niet het beste jaar voor de holding GBL. Als gevolg van zwakke beursprestaties zakte haar intrinsieke waarde met 14,3 procent tot 16,19 miljard euro. Een aantal participaties in de portefeuille, zoals de mineralengroep Imérys, de maker van bouwmaterialen LafargeHolcim, de luiermaker Ontex, de pretparkenuitbater Parques Reunidos of de machinebouwer GEA Group, zagen hun beurswaarde met tientallen procenten afkalven. De twee belangrijkste GBL participaties, sportkledij producent Adidas en de distilleerder van sterkedrank Pernod Ricard, konden echter een en ander goedmaken door hun koers met 10 % op te krikken.



GBL was het levenswerk van de vorig jaar overleden financier Albert Frère. Hij controleerde de groep samen met de Canadese financier Paul Desmarais. Die overleed in 2013. Zijn echtgenote Jacqueline overleed in maart vorig jaar. Paul Desmarais was van hetzelfde gewicht als Albert Frère. In Canada speelde hij een vooraanstaande rol in zowel de financiële als de politieke wereld. In Europa was Desmarais nauw bevriend met de vroegere Franse president Nicolas Sarkozy. De families Frère en Desmarais hebben hun belangen waaronder die in GBL gebundeld in de Pargesa Holding.