UPDATE – Adam Waldman, het verborgen leven van de advocaat van Johnny Depp

Adam Waldman met zijn Duitse echtgenote dr. Barbara Sturm die de foto ook op Instagram plaatste. In Duitsland runt Barbara Sturm haar eigen lijn schoonheidsproducten. (Foto: Instagram)

De wereld, of toch een deel er van, was de voorbije weken gevangen door het sterk gemediatiseerde proces tussen de Hollywood sterren Johnny Depp en zijn ex-partner Amber Heard. Beiden beschuldigden elkaar van smaad en eerroof. Maar in praktijk kwam de smaad tegen Amber Heard voor het grootste deel van Adam Waldman, de advocaat die Depp in 2016 doorheen zijn echtscheiding met Heard leidde. Waldman is niet zomaar een advocaat. Hij was de lobbyist van de oligarch Oleg Deripaska wanneer die op zoek was naar een visum in de Verenigde Staten maar ook in België en Europa. En hij was één van de meeste opvallende bezoekers van WikiLeaks spilfiguur Julian Assange in de Ecuadoriaanse ambassade. Waldman vertegenwoordigde ook verschillende Hollywood sterren. In één van die dossiers botste hij met de Belgische vastgoedspecialist Ignace Meuwissen.

Op dinsdag 24 mei verwierp de rechter in Viriginia Penney Azcarate een motie van het juridische team van Johnny Depp. Die motie hield in dat Amber Heard met haar klacht tegen Depp de verkeerde persoon viseerde. Infeite moest ze zich keren tegen Adam Waldman. Volgens de advocaten van Depp was het Waldman die de carrière van Heard ondermijnde. De motie werd echter snel van tafel geveegd door Azcarate. Dat neemt niet weg dat de jury besliste dat Waldman wel degelijk Heard heeft beledigd. Het gaat dan om verklaringen en interviews waarin Waldman stelt dat Heard haar ex op bedrieglijke wijze heeft in een kwaad daglicht gesteld. Verklaringen die Heard een schadevergoeding opleverden van 2 miljoen euro. Daartegenover moet ze wel 15 miljoen euro aan Depp betalen voor haar eigen verklaringen.Waldman is duidelijk niet de eerste de beste. Zo was hij in 2017 negen keer op bezoek bij WikiLeaks spilfiguur Julian Assange in de Ecuadoraanse ambassade in Londen. Het is niet duidelijk waarom Waldman naar de WikiLeaks-oprichter ging. Amerikaanse inlichtingendiensten stelden eerder al dat het Kremlin gehackte e-mails met WikiLeaks deelde om de presidentiële campagne van Hillary Clinton te ondermijnden. Einddoel was de verkiezingen van 2016 te beïnvloeden in het voordeel van Donald Trump. (Lees verder onder de foto)

Oleg Deripaska.

De banden van Waldman met Rusland zijn wel duidelijk. Zo is de advocaat een belangrijkste lobbyist van de oligarch Oleg Deripaska. Wanneer Deripaska hem in 2009 voor het eerst in dienst nam, betaalde hij daarvoor 40.000 dollar per maand. De Russische industrieel had problemen met het verkrijgen van een visum vanwege zijn vermeende banden met de georganiseerde misdaad, iets wat Deripaska altijd heeft ontkent. Waldman lobbyde bij de Amerikaanse regering om een visum voor Deripaska te krijgen.

De zoektocht van Deripaska naar een visum bracht de man ook naar België. In 2016 vroeg de Russische oligarch een zogenaamd Europees ‘gouden paspoort’ aan in Cyprus. Tijdens hun vooronderzoek merkten de Cyprioten op dat er in België een onderzoek liep van de Staatsveiligheid tegen Deripaska. Inzet vormde de aankoop van kunst door Deripaska in ons land. De factuur daarbij liep in de tientallen miljoenen. De Staatsveiligheid onderzocht of het al of niet om een witwasoperatie ging. Centraal in hun onderzoek stond de vzw ‘Bruno Lussato et Marina Fedier’. Deripaska was tot 2018 voorzitter van de vzw. Maar de vzw heeft ook een vriendenkring. Prominent lid daarvan is de liberale toppoliticus en huidig Europees commissaris van Justitie Didier Reynders. Een gewezen kabinetsmedewerker van Reynders was directeur van de vzw. Volgens Nicolas Ullens, klokkenluider van de Staatsveiligheid, hadden Reynders en zijn rechterhand Jean-Claude Fontinoy goede contacten met de Russische geheime diensten. Op 14 juni 2016 seponeerde het Brusselse parket het onderzoek naar witwaspraktijken van Deripaska. (Lees verder onder de foto)

De binnentuin van de villa van Cher in Malibu. (Eigen foto)

Waldman had ook verschillende Hollywood sterren onder zijn cliënteel, naast Johnny Depp onder meer Angela Jolie, Brat Pitt en Cher. In 2013 zette Cher haar landgoed in Malibu te koop. Ze vroeg om en bij 60 miljoen dollar voor de Italiaanse aandoende villa. Depp was geïnteresseerde partij. Die laatste was ook klant bij de makelaar Ignace Meuwissen. Maar de deal stond nog maar net in de steigers of Waldman daagde op en profileerde zich als tussenpersoon voor Cher. Daarbij eiste hij een deel van de commissielonen op. Tot ergernis van Meuwissen die de manier van handelen van de advocaat onaanvaardbaar vond en daarop alle contacten met Waldman verbrak.