Albert Frère incasseert op Italiaanse luxe sneakers

Een paar sneakers van Golden Goose, te koop voor 530 dollar.

De Amerikaanse Carlyle Group legt 400 miljoen euro op tafel om de controle te verwerven over het Italiaanse luxemerk Golden Goose Deluxe Brand. Grootste winnaar in dit verhaal is Albert Frère die het Italiaanse bedrijf controleerde via zijn fonds Ergon Capital Partners. Golden Goose is vooral bekend voor de verkoop van zijn luxe sneakers die tegen meer dan 400 euro per paar over de toonbank gaan. Het bedrijf was gegeerd door verschillende kapitaalfondsen.



Golden Goose werd opgericht in 2000 en heeft zijn hoofdzetel in Venetië. Naast schoenen, bekend door hun ster logo, zet het bedrijf een eigen luxe kledinglijn in de markt. Het haalt een omzet van 100 miljoen euro waarvan 60 procent buiten Italië. Het bedrijf beschikt over acht eigen winkels maar kan daarnaast werken met 700 exclusieve verkooppunten.

Overnemer Carlyle controleert in Europa al de merken Moncler (ski-vesten), TwinSet, Simona Barbieri en Hunkemoller. Italiaanse luxemerken liggen duidelijk terug goed in de markt. In april 2015 kocht het fonds Clessidra parfumproducent Roberto Cavalli en in 2014 verwierf Blackstone een participatie van 20 % Versace. Dichter bij huis kocht de familie D’Ieteren het Italiaanse merk Moleskine over voor meer dan 500 miljoen euro.