Alexandre Van Damme investeert 421 miljoen dollar in Kraft Heinz

Alexandre Van Damme, de grootste private aandeelhouder van de door corona zwaar geteisterde biergroep AB Inbev en meteen ook de Rijkste Belg, heeft 13,9 miljoen aandelen gekocht van de voeding multinational Kraft Heinz Company. Per aandeel betaalde hij 30,38 dollar. Dat maakt dat zijn aankoop meteen goed is voor 421 miljoen dollar of 357 miljoen euro. Het gaat om één van de belangrijkste aankopen van een insider op Wall Street dit jaar. Van Damme is immers sedert 2018 bestuurder van de voedingsgroep. In de raad van bestuur van Kraft Heinz volgde hij de Amerikaanse multimiljardair Warren Buffet op. Die laatste is nog steeds de grootste aandeelhouder van Kraft met 27 %. Van Damme controleert nu 1,1 % van de multinational.



Kraft Heinz Company is in België vooral bekend door zijn ketchup en mayonaises. Maar vooral in de Verenigde Staten staat de groep sterk met een 26 tal merken die worden op de markt gebracht, gaande van ketchup over kaas tot ontbijtgranen. Alexandre Van Damme werd voor het eerst aandeelhouder van de groep in 2013. Dat jaar werd Kraft Heinz overgenomen door het 3G-investeringsfonds. Dat fonds wordt gecontroleerd door een aantal Braziliaanse families die meteen ook naast de Belgische families Van Damme, de Spoelberch en de Mévius, de belangrijkste aandeelhouders zijn van AB InBev. Meteen was daarmee de band gelegd tussen beide groepen. Vorig jaar speelde Van Damme in op een prijsdaling van Kraft Heinz op Wall Street door 250.000 aandelen te kopen tegen 28,45 dollar per aandeel of in totaal net iets meer dan 7 miljoen dollar. De huidige aankoop blijkt uit een zogenaamd Sec 4 formulier, een officiële melding van de beurs die werd opgepikt door de beurskrant de Tijd.

Naast AB InBev en Kraft Heinz is Van Damme ook nog aandeelhouder van onder meer Restaurant Brands International (RBI), de groep die eigenaar is van de keten Burger King. Via Heinz komen we ook terecht bij een andere vermogende Belg die vooral op Wall Street actief is. Hein commercialiseert immers de dieetproducten van Weight Watchers. 21 % van dat laatste bedrijf is in handen van de Luxemburgse holding Artal van Eric Wittouck, de vijfde Rijkste Belg.