ANALYSE – Wordt KV Mechelen de boomerang die ontploft in het gezicht van Penninckx en Somers?

Dieter Penninckx (midden) met naast hem zijn partner Anja Maes.

Scenario: Begin dit jaar leggen de ondernemers Dieter Penninckx, onder meer eigenaar van Brantano, en Olivier Somers elk 2 miljoen euro op tafel om 70 % te kopen van de voetbalploeg KV Mechelen. Onmiddellijk worden ze geconfronteerd met een degradatiestrijd met Eupen en Moeskroen. Daarin worden alle truuken van de foor aangewend. De nieuwe eigenaars van KV Mechelen schrikken zich een hoedje. Maar ze herpakken zich snel en verweren zich. Nu zit Olivier Somers samen twee van zijn managers bij KV Mechelen in voorarrest in Hasselt. In een onderzoek naar wedstrijdmanipulatie. Ondertussen is Roland Duchâtelet de eerste die durft reageren in de pers.

ANALYSE – Dieter Penninckx slaat fragiele voetbalatmosfeer aan diggelen” titelden we in april dit jaar. De distributie ondernemer wist niet wat hij meemaakte in zijn eerste voetbalmaanden. Een citaat: “Penninckx lijkt alvast niet van plan zich neer te leggen bij de “ons kent ons” mentaliteit van het Belgisch voetbal. Naast de strafklacht tegen Moeskroen vecht hij de licentie van die club aan bij de arbitrage instantie het BAS en hij start een kortgeding tegen de voetbalbond. “Onderzoek dat eens degelijk, ondervraag die en die, vroegen we. Maar het bondsparket zei onbevoegd te zijn, de licentiemanager verwees ons door naar de licentiecommissie en daar kregen we al helemaal geen antwoord. Tja, dan moet je naar de rechtbank”Tot dat laatste zal het echter niet komen. Na enkele weken trekt Penninckx zijn woorden in en likt zijn wonden. KV Mechelen gaat van start in 1B. Het nieuwe bestuur investeert meteen veel geld in de bouw van een nieuwe tribune.

Olivier Somers

Wat is er gebeurd in die eindstrijd? Deed Somers in zijn verdedigingspogingen een beroep op de makelaar Dejan Veljkovic? Zonder dat Penninckx daarvan op de hoogte was? Veljkovic leverde heel wat spelers af aan Mechelen. En hij kende het klappen van de zweep. Uit het nu lopende onderzoek blijkt ook dat Veljkovic er een zeer vriendschappelijke relatie op nahoudt met de Belgische toparbiters Bart Vertenten en Sébastien Delferière. De twee gingen geregeld tafelen met de makelaar. Het gerecht wil nu van de scheidsrechters weten waarom zij zo close met hem waren en wat zij daarvoor in ruil hebben gedaan.

In het slechtste geval heeft Somers geprobeerd de dief met zijn eigen wapens te verslaan. Met name Moeskroen geniet geen goede reputatie en zou indirect worden gecontroleerd door de Israëlische spelersmakelaar Pini Zahavi. Maar die laatste zit nu wel niet in Hasselt achter de tralies.

Roland Duchâtelet: “Men zou deze keer snel en krachtdadig moeten optreden, en met een voldoende sterke onderzoeksploeg.”

Een gedoodverfde spreker in dit spel is Roland Duchâtelet, de miljardair die recent gedegouteerd uit het topvoetbal stapte. Die hoopt dat het gerecht èn de politieke wereld dit keer wel hun werk doen. En dat in tegenstelling tot het onderzoek dar werd gevoerd naar de gokchinees Ye in 2006. “Ik noem dat het ‘Bende van Nijvel’-dossier van het voetbal, zo zegt Duchâtelet in Het Laatste Nieuws. Het hele onderzoek heeft veel te lang geduurd, heeft veel te veel geld gekost aan de maatschappij en heeft uiteindelijk niks opgeleverd. Dat is een grote teleurstelling geweest. Ik hoop dat het deze keer anders is. Men zou deze keer snel en krachtdadig moeten optreden, en met een voldoende sterke onderzoeksploeg.” (Lees verder onder de foto)

Volgens Duchâtelet is het nu ook aan de voetbalbond en de Pro League die profclubs groepeert om actie te ondernemen. “Zij zouden parallel met dit onderzoek maatregelen moeten treffen om het probleem met makelaars in te perken. Maar er is daar uiteraard een probleem wat onafhankelijkheid betreft. Want Mehdi Bayat, de broer van Mogi, zit in de directie van de Pro League én is ondervoorzitter bij de voetbalbond. Kan je daar dan onafhankelijke beslissingen verwachten?”

Duchâtelet geeft tot slot nog een advies aan de politiek. “Alles zal afhangen van hoe efficiënt het onderzoek gevoerd wordt. Daarom is het belangrijk dat de minister van Justitie een signaal geeft dat dit onderzoek tot op het bot moet gevoerd worden. En er moeten voldoende middelen ter beschikking gesteld worden. Het voetbal heeft een zeer belangrijke maatschappelijke functie. Dit onderzoek mag niet enkel één of twee dagen het nieuws beheersen, het moet ook effectief tot resultaten leiden. Alleen zo kunnen we aan oplossingen werken in ons voetbal.”