André Knaepen meet zich met 5G aan de grote jongens

Mitch De Geest (Citymesh) en Stijn Bijnens (Cegeka) (Foto: Cegeka)

De Limburgse ICT ondernemer André Knaepen gooit zich met zijn groep Cegeka voluit op de nieuwe generatie 5G-netwerken. Hij doet dat door een meerderheidsparticipatie te nemen in het Brugse bedrijf Citymesh, specialist in de materie. Zoals steeds steekt Knaepen zijn ambitie niet onder stoelen of banken. Met 5G wil hij Cegeka uitbouwen tot de vierde nationale telecom operator naast de grote jongens Proximus, Telenet en Orange. Cegeka moet dan meteen “de eerste échte industriële operator” worden. De operatie is goed Limburgs verankerd. De Limburgse intercommunale Nuhma, specialist in onder meer windenergie, wordt meteen ook aandeelhouder van Citymesh. Jurgen Ingels en Michel Akkermans passeren dan weer langs de kassa. Beide durfkapitalisten behoren trot de eerste investeerders in Citymesh.

Het Limburgse Cegeka is een van de vijf partijen waaraan de federale telecomregulator BIPT afgelopen zomer een voorlopige licentie toekende om met 5G aan de slag te gaan. Daarvoor beschikten enkel Citymesh en het Waalse telecombedrijf Gridmax over gebruiksrechten voor de frequenties waarop 5G werkt. Cegeka nam Gridmax in mei over en gaat beide 5G specialisten nu stroomlijnen. Einddoel is om samen een vierde nationale speler te worden die zich als enige uitsluitend gaat toeleggen op bedrijven. “Dankzij deze strategische samenwerking zijn we in staat om de expansie te accelereren, nieuwe innovaties uit te rollen en de échte integratie van 5G in de B2B-markt te realiseren”, zeggen Cegeka-CEO Stijn Bijnens en Citymesh-CEO Mitch De Geest in een persbericht.



In dat kader verwerft Cegeka een meerderheidsbelang in Citymesh. De overige aandelen zijn in handen van de Limburgse intercommunale Nuhma en het management van Citymesh, dat de dagelijkse leiding blijft behouden. Aandeelhouders Michel Akkermans en Jurgen Ingels stappen uit het bedrijf. Cegeka brengt Gridmax daarnaast onder bij Citymesh.