Beurskoers stuwt Bart Van Malderen naar ongekende hoogtes

Bart Van Malderen
Bart Van Malderen

Met het verlof achter de rug is het tijd om te kijken wat de Beurs van Brussel heeft gedaan de voorbije 12 maanden. Goede resultaten duwen de koersen van een aantal familiale middelgrote bedrijven zoals Van de Velde, Sioen en Coopman (Ter Beke), de hoogte in. Bart Van Malderen is de absolute topper met een verdubbeling van zijn vermogen. Nog bij de stijgers flirten zowel de familie Boone als Luc Tack met de grens van het miljard. Bij de dalers springt de familie Saverys in het oog die kampt met een aanhoudende moeilijke conjunctuur rond haar tankervloot van Euronav.Jarenlang was het vastgoedfonds VGP een discreet en beetje onaantrekkelijk aandeel. Onder impuls van Bart Van Malderen en Jan Van Geet investeerde VGP vooral in Tsjechisch vastgoed. Dat bleek weinig sexy te zijn. Tot bleek dat VGP in stilte, maar succesvol had gewerkt aan een doorbraak in Duitsland. Met een koersverdubbeling tot gevolg.

Eerder maakten we bekend dat de familie Boone dank zij het succes van haar speculoos de grens van het miljard euro had overschreden. Luck Tack daarentegen verloor zijn status van miljardair nadat zijn boude fusie van Picanol en Tessenderlo met een sisser afliep. Sterke resultaten van machinefabrikant Picanol trekken hem nu opnieuw over de streep van één miljard.

De familie Saverys is minder tevreden. De koers van Euronav, de grootste onafhankelijke tankerrederij ter wereld, blijft in een sukkelstraatje zitten. Euronav noteert in Brussel maar ook in Wall Street. Schaliegas en lage olieprijzen domineren daar de geesten van de beleggers.

Stijgers

Familie Colruyt: + 386 mln euro tot 3,9 miljard euro

Luc Tack: + 354 mln euro tot 1,184 miljard euro

Familie Boone: + 291 mln euro tot 1,013 miljard euro

Bart Van Malderen: + 253 mln euro tot 527 mln euro

Familie Bert: + 21 mln euro tot 499 mln euro

Familie Van de Velde: + 55 mln euro tot 481 mln euro

Familie De Pauw (WDP): + 70 mln euro tot 423 mln euro

Familie Sioen: + 106 mln euro tot 313 mln euro

Jan Van Geet: + 137 mln euro tot 284 mln euro

Familie Coopman: + 44 mln euro tot 133 mln euro

Familie De Nolf: + 34 mln euro tot 95 mln euro

Familie Michielsen: + 11 mln euro tot 70 mln euro

Dalers

Ackermans & van Haaren: – 211 mln euro tot 1,625 miljard euro

Marc Saverys: – 83 mln euro tot 414 mln euro

Nicolas Saverys: – 85 mln euro tot 216 mln euro

Virginie Saverys: – 44 mln euro tot 163 mln euro