Bill Gates blijft rijkste mens

Bill GatesDat alles relatief is in het leven, bewijst het blad Forbes elk jaar met de publicatie van haar Rich List die alle dollarmiljardairs wereldwijd in kaart brengt. Of toch zou moeten brengen. Van de 19 Belgische dollarmiljardairs weet Forbes er slechts 3 te vinden. En eigenlijk slechts twee, Albert Frère en Marc Coucke, want de derde, de Oezbeek Patokh Chodiev, is enkel Belg in functie van de fiscale afkoopwet en dat met een mogelijks Belgisch corruptie verlengstuk.Als de drie rijkste Belgen hun Forbes-vermogen samen leggen, komen ze net aan tien procent van het vermogen van Microsoft-oprichter Bill Gates, die de lijst aanvoert met een vermogen van 75 miljard dollar, zo berekende de reactie van de VRT. Ondanks het verlies van 4,2 miljard dollar blijft Gates op één staan. Op nummer twee staat de Spaanse Zara-eigenaar Amancio Ortega, goed voor 67 miljard dollar.

De rijkste personen ter wereld zagen hun gemiddelde vermogen wel voor het eerst sedert 2010 dalen. Forbes stelde het totale vermogen van de 1.810 miljardairs die het blad wereldwijd telde vast op om en bij 6.000 miljard euro. Dat was 570 miljard dollar minder dan een jaar geleden. Het gemiddelde vermogen van de miljardairs zakte met 300 miljoen dollar naar 3,6 miljard dollar. Dit kwam onder meer door dalende beurskoersen, de ineenstorting van de olieprijs en de opmars van de dollar. Die maakt het voor rijken buiten de VS lastiger om de grens van 1 miljard dollar te halen.

Laten we stellen dat de wet van de grote getallen speelt en dat de cijfers wellicht richtinggevend zijn. Trouwens, zou Marc Coucke zelf met Forbes hebben gebeld om te zeggen dat hij miljardair is geworden?