Bob Verbeeck mikt met Golazo op Oost-Afrika

Bob Verbeeck (Foto: Belga Images)

Het sportbedrijf Golazo van Robert, Bob voor de vrienden, Verbeeck staat voor beweging. Maar momenteel zijn het vooral de bedrijfscijfers die als een jojo in het oog springen. Golazo is gekend als eigenaar van onder meer de atletiekmeeting Memorial Van Damme, de Gentse Zesdaagse in het Kuipke, de Spartacus Run op VTM, het wereldkampioenschap 3X3 basketbal in Antwerpen en de Urbain Trail in Brussel. Het pre-coronajaar 2019 was goed voor een recordomzet van 106 miljoen euro en een bedrijfswinst van 13 miljoen euro. In het pandemiejaar 2020 zakte de omzet als een plumpudding in elkaar tot 41 miljoen euro en 5 miljoen euro verlies. Vorig jaar was er hersteld met een omzet van 81 miljoen euro en 15 miljoen euro operationele winst. Verbeeck werkt met Golazo dit jaar naar 19,5 miljoen euro operationele winst en 120 miljoen omzet. Oost-Afrika is daarbij een nieuwe groeimarkt. In 2025 organiseert Golazo het eerste WK wielrennen ooit op Afrikaanse bodem in Rwanda.

Golazo kent een zakenmodel met vier grote inkomstenstromen. Die diversificatie verklaart ook de snelle heropstanding van het bedrijf. Het is in België het bekendst als organisator van de grootste loop- en fietsevents. Maar behalve eventorganisator is het bedrijf we een hospitality- en reclamebedrijf, een mediabedrijf en ook steeds meer een leverancier van sport- en gezondheidsprogramma’s voor bedrijven, zo legt Bob Verbeeck uit in de Tijd. Golazo wil nu een loopwedstrijd in elke Belgische stad met minstens 40.000 inwoners, in Nederland vanaf 80.000. En het mag duidelijk zijn dat die steden betalen voor die events. Golazo speelt zo in op de groeiende en lucratieve markt van citymarketing. Lokale overheden investeren in sportwedstrijden om via imago- en toerisme-effecten de economie op te zwepen, een investering die gedeeltelijk rendeert via hogere belastinginkomsten.In 2025 organiseert Golazo het eerste WK wielrennen ooit op Afrikaanse bodem in Rwanda. Volgens Verbeeck is er in oostelijk Afrika een snelgroeiende middenklasse. Via concessies met de lokale overheden organiseert zijn bedrijf er onder meer de marathons van de steden Eldoret en Nairobi in Kenia. In Rwanda werden in Nairobi en in Kigali hubs geopend en recent werd ook in Kenia een sportmarketing bedrijfje overgenomen voor de Oost-Afrikaanse markt.

De 62-jarige Bob Verbeeck is voor 80 procent eigenaar van Golazo. 20 % werd als groeikapitaal geplaatst bij investeerders zoals Johnny Thijs, Duco Sickinghe, Steven Buyse, Stefan Tournoy en ridder Anthony van Rappard.