Bonus van 12 miljoen euro moet Ilham Kadri aan boord van Solvay houden

Ilham Kadri (Foto: Belga Images)

Precies één maand wachten. Dat is was Solvay-CEO Ilham Kadri moet doen vooraleer ze definitief weet of ze een bonus zal ontvangen van 12 miljoen euro. Op 8 december komt immers een buitengewone algemene vergadering samen van de beursgenoteerde chemiegroep Solvay. Die moet zich uitspreken of Kadri al dan niet de extra financiële beloning van 12 miljoen euro zal krijgen. De kans is groot dat die keuze positief zal zijn voor de 54-jarige vrouw met Marokkaanse roots. Solvay wordt voor 30 % gecontroleerd door de families Boël en Janssen. En die zijn wellicht tevreden over het gepresteerde werk van Kadri. Ze krijgt de bonus, de hoogste cash bonus ooit voor een Belgische CEO van een beursgenoteerd bedrijf, ‘als erkenning voor haar uitzonderlijke inzet in het kader van de voltooiing van het splitsingsproject’. Die splitsing van het bedrijf moet de beurskoers van Solvay nieuwe perspectieven geven. De voorbije jaren zat het Solvay-aandeel in een impasse. Kadri zal daarbij zelf het afgesplitste Syensqo leiden. Dat bedrijf omvat de toekomstgerichte activiteiten zoals het maken van composietmaterialen voor de luchtvaart en gespecialiseerde chemicaliën voor herlaadbare batterijen. Solvay bestempelt het als een groeibedrijf en probeert er nu al beleggers warm voor te maken.

De bonus voor Kadri is naar Belgische normen uitzonderlijk hoog. In een toelichting verantwoordt Solvay de hoge cash bonus door te wijzen op de manier waar op Kadri de groep de voorbije jaren heeft geleid in een moeilijk economisch klimaat, op de inspanningen die zijn geleverd voor duurzaamheid en op de waarde die ze heeft gecreëerd voor de aandeelhouders. Maar wellicht speelt nog een ander element mee. Nog steeds volgens Solvay zelf had de CEO ook ‘andere opties’ en loopt ze in het oog van internationale headhunters. Een vrouwelijke manager met haar profiel is aantrekkelijk voor vele multinationals. Het is niet ongebruikelijk dat managers van beursgenoteerde bedrijven bonussen ontvangen. Het is wel ongebruikelijk dat het om een cash bonus gaat. Over het boekjaar 2022 ontving Kadri een totale remuneratie, vast en variabel, van 4,81 miljoen euro. Om het succes van het splitsingsproject te verankeren, kende Solvay eind vorig jaar de 17 leden van zijn uitvoerend comité al 386.867 speciale aandelenopties toe, waarvan een derde voor Ilham Kadri. Tegen de huidige koers van het Solvay-aandeel leveren die opties haar een meerwaarde van 1,67 miljoen euro op. Daarmee boekt ze lang geen record wanneer het gaat om bonussen in opties. Carlos Brito haalde als CEO van biergigant AB Inbev in totaal meer dan 100 miljoen euro op met toegekende aandelenbonussen.



Het succes van Kadri spreekt voor zich. De omzet van Solvay bedroeg in 2019, haar eerste jaar als ceo, 10,24 miljard euro. Vorig jaar was dat 13,42 miljard. De nettowinst steeg van 118 miljoen naar 1,9 miljard euro. Ze deed dit door forse kostenbesparingen maar ook door bijvoorbeeld de plannen voor de bouw van een duur nieuw hoofdkwartier, het paradepaardje van haar voorganger Jean-Pierre Clamadieu, in de koelkast te stoppen. Kadri neemt ondertussen een duidelijk Europees profile aan. Zo is ze bestuurder bij de invloedrijke lobbygroep European Round Table for Industry en van Townhall Europe – Davignon Centre for New Leadership waar ze onder meer Thomas Leysen ontmoete, voorzitter van Townhall Europe en referentieaandeelhouder van Mediahuis.