Broers Lhoist ruilen Knokse nachtleven voor expansie in vastgoed en horeca

Nicolas Lhoist, zaakvoerder van Tero en ook voorzitter van de lokale voetbalpoeg Union Rochefortoise.

De broers Nicolas, Arthur en Jérome Lhoist hebben met hun groep Tero het hotel La Malle Post in Rochefort overgenomen. Het hotel telt 24 kamers en zal worden ingezet voor onder meer teambuildings. De drie broers zijn kinderen van het echtpaar Léon-Albert Lhoist en Isabel Verbeke. De discrete miljardairsfamilie Lhoist-Berghmans is verankerd in de Waalse kalkindustrie. De groep Tero groeide uit de fusie van de bedrijven Tero, People First en Knokke Out. Daarmee waren de broers vooral actief in de Knokse horeca en nachtleven. Met Tero professionaliseren ze nu hun investeringen in vastgoed en toerisme. De financiering van Tero verloopt over de vennootschap RLE Invest om te eindigen bij de holding Mathimmo. Die zag zijn kapitaal recent opgetrokken worden tot 18 miljoen euro, gelijk verdeeld over de drie broers.

Het 3-sterrenhotel La Malle Poste in Rochefort is een gerenoveerd 17e-eeuws pand. Het omvat 24 kamers, een wellnesscentrum met zwembad, sauna en hamam. Naast dit project hebben de broers Lhoists deze maand ook een vierde gîte ingehuldigd voor grote groepen, in de provincie Luxemburg, in Herbeumont. Dat project omvat 25 zalen die zowel als seminarieruimte als feestzaal gebruikt kunnen worden. Het geheel situeert zich op een domein van 16 hectare, centraal gelegen in het nieuwe Nationale Park van de Semoisvallei.Met de groep Tero mikken de broers op korte termijn op een omzet van 50 miljoen euro. Ze kunnen daarbij terugvallen op het familiaal vermogen. De voorbije 10 jaar keerde de familie zich met hun gelijknamig kalkbedrijf om en bij 1,3 miljard euro aan dividend uit. Ondanks hun multinationaal karakter kwam de familie vooral in het nieuws met een lokaal conflict en wel precies in Rochefort. Inzet vormde de waterbron Tridaine. De broeders trappisten van de abdij van Rochefort hebben de bron nodig om hun trappist te brouwen. Voor de familie Lhoist-Berghmans zit dat water dan weer in de weg om hun kalkgroeve verder te ontginnen. De paters streden op verschillende fronten: politiek en voor de rechtbank. De familie Lhoist zette daarop een pr-offensief in waarbij ze zich opwierp als beschermer van zowel de abdij als de stad Rochefort. Ultiem verlegden ze wel hun expansieplannen een stuk verder weg van de bron.

Die lokale verankering is ook terug te vinden binnen de Tero groep. Zo investeerden de broers Lhoist eerder al in de vernieuwing van de iconische grotten van Han. Nicolas Lhoist is dan weer voorzitter van de lokale voetbalploeg Union Rochefortoise die in derde klasse speelt. Isabel Verbeke, de moeder van de drie broers Lhoist, is de dochter van de vroegere Vlaamse textielindustrieel Jean-Marie Verbeke en Marie-Thérèse Vande Vyvere, een telg uit het geslacht dat aan de basis ligt van de projectontwikkelaar Matexi.