CORONA – Gert De Mangeleer gaat Hertog Jan heropenen

Gert De Mangeleer (rechts) met zijn zakenpartner Joachim Boudens.

Wanneer de regering beslist dat restaurants op 8 juni weer open mogen gaan, zal de locatie van het voormalige driesterrenrestaurant ‘Hertog Jan‘ in het West-Vlaamse Zedelgem opnieuw gebruikt worden. “Het is begrijpelijk dat we zullen moeten rekening houden met de social distancing, zowel in de keuken als in de zaal.” zo zegt drie sterren chef Gert De Mangeleer. Hij sloot zijn succesvolle drie sterren restaurant in 2018. Maar hij behield de keuken wel als testkeuken. “Op de boerderij in Zedelgem hebben we heel veel ruimte en wellicht zullen we daar een zomerrestaurant openen. De mensen kunnen daar in verschillende zalen of in de tuin gaan zitten. Je moet creatief zijn, ik ben ervan overtuigd dat we hier sterker zullen uitkomen. Laat ons hopen dat deze situatie niet zo lang meer zal duren.”, besluit De Mangeleer.

De Mangeleer zei een en ander in een gesprek met de openbare omroep. Nadat hij zijn drie sterren zaak sloot in 2018 opende hij wel twee nieuwe zaken in het centrum van Brugge: Bar Bulot en Less. Maar die leden fors onder de coronacrisis. “Ik denk dat ik sinds maart 1,3 tot 1,5 miljoen euro omzet verloren heb.”, zegt Gert De Mangeleer. “Dat is op voorwaarde dat we op 8 juni open kunnen gaan voor de volle honderd procent. Als je maar aan een capaciteit van 25 procent kunt opengaan, maar je kosten blijven wel voor 100 procent lopen, dan is dat nefast. Dan zijn je kosten veel hoger dan je inkomsten en dan verwacht ik dat er veel collega’s over de kop zullen gaan.”, aldus nog De Mangeleer.



Bar Bulot en Less bieden nu ook afhaalmaaltijden aan. “Aanvankelijk vond ik een take-away niet de moeite, het sop was de kool niet waard, maar nu vond ik het toch wel tijd om te hervatten. We krijgen heel veel aanvragen van vaste klanten, vrienden, familie. Maar die afhaalmaaltijden zullen het verlies niet compenseren.” klinkt het. Het restaurant in Zedelgem biedt de beste mogelijkheden om met respect voor scoial distancing toch een zaak te heropenen.