De vergeten Fortis miljoenen van Alexandre Van Damme

Maurice Lippens in 2008. (Foto: Belga Images)

De Brusselse ondernemingsrechtbank moet zich de komende maanden opnieuw buigen over de ontmanteling van de gevallen bank Fortis. Op dit moment zijn nog twee rechtszaken hangende. De advocaat Mischaël Modrikamen eist namens 1.000 Fortis-aandeelhouders 10,9 miljard euro van BNP Paribas en de Belgische staat. En Alexandre Van Damme wacht nog steeds op de uitspraak in beroep over 150 miljoen euro die de vermogende AB Inbev aandeelhouder verloor bij de val van Fortis in 2008, dus nu 16 jaar geleden. Volgens Van Damme had Fortis de aandeelhouders slecht geïnformeerd bij de kapitaalsverhoging in de herfst van 2007. Maar daar volgt de rechter in eerste aanleg niet in. Fortis heeft de aandeelhouders wel degelijk ‘correct en volledig’ op de hoogte gebracht van de risico’s, zo klinkt het. Van Damme tekende beroep aan tegen het vonnis.

In oktober 2007 was Fortis, inclusief zijn toenmalig boegbeeld Maurice Lippens, vragende partij voor veel vers geld, middelen die nodig waren om de overname van de Nederlandse bank ABN-Amro te financieren. Lippens sprak zijn netwerk aan en Alexandre Van Damme ging in op de vraag. Nog in dezelfde maand oktober 2007 richtte de Luxemburgse holding Patrinvest van Alexandre Van Damme de Belgische dochter Patripart op. Die investeerde 209 miljoen euro in de kapitaalverhoging van Fortis. Van Damme was op dat moment de rijkste burger van het land en zowel aandeelhouder als supporter van Anderlecht. Fortis was dan weer een vaste sponsor van de Brusselse ploeg. Toplui van de bank waren kind aan huis in Anderlecht.



Maar de financiële crisis sloeg hard en snel toe. Nog geen jaar later, in september 2008, was het verhaal van Fortis voorbij. In zijn tweede boekjaar incasseerde Patripart een verlies van 205 miljoen euro waarvan 187 miljoen waardeverminderingen op de Fortis-participatie. Op dat moment was Fortis al roemloos ten onder gegaan en via politieke tussenkomsten verkaveld tussen België, Nederland en Frankrijk. Patripart werd recht gehouden door 150 miljoen verse middelen die werden aangebracht via interne lenigen. In 2014 kwam ook daar een einde aan. Patripart werd terug opgeslorpt door haar Luxemburgse moeder Patrinvest.

In België werd Ageas de opvolger van de verzekeringspoot van Fortis. Het was dan ook Agaes dat door Van Damme mee voor de rechtbank werd gedaagd in september 2012. Volgens Van Damme werd hij opzettelijk slecht geïnformeerd over de kapitaalverhoging in 2007. De rechtbank volgde daar dus niet in. De nu 81-jarige Maurice Lippens verdween ondertussen volledig uit beeld. Hij verdeelde zijn vermogen onder zijn kinderen en verkocht zijn aandelen in de vastgoedgroep Compagnie Het Zoute aan Gino De Raedt en Philippe Van de Vyvere.

Patrinvest is de sleutelholding van Van Damme in Luxemburg. Hij staat voor een vermogen van 13 miljard euro. De holding wordt bestuurd door de commanditaire vennootschap Patri. Bestuurders van Patri zijn onder meer de 62-jarige Alexandre Van Damme, zijn 60-jarige broer Philippe en de 81-jarige Edwine Van der Straten Ponthoz. Van Damme, nummer twee op onze lijst, is de grootste individuele aandeelhouder van de biergigant AB Inbev. Hij werkt daarbij samen met de familie Van der Straten. Familiaal zit zijn vermogen verankerd in de Luxemburgse family office SFI, goed voor een vermogen van 6 miljard euro. Bestuurder van SFI naast Van Damme is onder meer John Rasse, de zoon van de ex-echtgenoot van Edwine Van der Straten.