De discrete goede werken van Luc Verelst (en de Rijkste Belgen)

Luc Verelst

De Belgische holding Metaptys verlaagt zijn kapitaal met 1 miljoen euro tot 37 miljoen euro. Metaptys is een dochter van de Luxemburgse holding Droia Invest. Die laatste beschikt over 59 miljoen euro kapitaal. Droia is het sluitstuk van de structuur die de vroegere aannemer Luc Verelst heeft opgezet om kanker te bestrijden. Onder meer Alexandre Van Damme, Marc Coucke, Filip Balcaen en Emiel Lathouwers financieren Droia. Twee zaken zijn daarbij opvallend. Net als zijn financiers hult Droia zich in relatieve discretie. En de Rijkste Belgen geven hun liefdadigheidsgeld niet aan NGO’s. Ze laten het beheren door hun eigen managers en investeren het in biotech.Misschien is er nog een gemeenschappelijke lijn. Een aantal van de financiers van Droia zijn in hun directe omgeving geconfronteerd met de verwoestende impact van kanker. Luc Verelst controleert op vandaag nog 27 % van de projectontwikkelaar Upace van Bart Verhaeghe. Hij zette in 2009 zijn Antikankerfonds op nadat zijn zuster door de ziekte de werd getroffen. Filip Balcaen heeft een zoon die is genezen van kanker. Jo Van Biesbroeck verloor zijn echtgenote aan borstkanker. Hij is bestuurder van het Antikankerfonds. Ook de families Van de Velde, Moortgat en Donckers steunen het fonds.

Wie wat en waar investeert blijft binnenskamers. Commentaar op kapitaalbewegingen binnen Metaptys komt er niet. Toch is er heel wat informatie te vinden op de website van Droia, met name over de participaties van het bedrijf. Die situeren zich zowel in Europa als in de Verenigde Staten en Australië. Ze hebben allen te maken met speerpuntonderzoek in kankerbestrijding. En ze worden benaderd als zakelijke projecten. Al ligt het risicogehalte van de investering hoger dan de klassieke diversificatie.

De Rijkste Belgen houden ook liefst zelf controle over hun fondsen. In de raad van bestuur van Droia Invest vinden we naast Emile Lathouwers en Luc Verelst ook Michael Schenk, één van de managers die voor Marc Coucke werkt. JanWillem Naessens is manager bij het durffonds Waterland waar zowel Balcaen als Coucke in hebben geïnvesteerd. Gimv-bestuurder Bart Van Hooland is mede-oprichter van Droia en zit eveneens in de raad van bestuur.