Discrete Neuhaus-eigenaar Guy Paquot overleden

In Eagle Island, een safari-resort in het Afrikaanse Botswana, is de Belgische investeerder Guy Paquot op 78-jarige leeftijd overleden. Dat gebeurde al op 11 augustus maar het nieuws raakt pas nu bekend. Paquot is de hoofdaandeelhouder van de beursgenoteerde holding Bois Sauvage. Die is op zijn beurt weer de enige eigenaar van de pralineproducent Neuhaus.Guy Paquot, die in 2001 de adellijke titel van ridder kreeg, controleert iets meer dan 50 % van Bois Sauvage. De holding heeft belangen in het Duitse beurshuis Berenberg Bank, de metalengroep Umicore, het isolatie- en schuimbedrijf Recticel en de pralinemerken Neuhaus (100 procent) en Jeff De Bruges (66 procent). Bois Sauvage heeft een beurskapitalisatie van 633 miljoen euro.

De zetel van de groep ligt in de schaduw van de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal in Brussel, in de Bois Sauvage straat. Paquot koos er altijd voor discreet te werken. Maar in 2008 veranderde dat. Op 3 oktober 2008 verkocht de holding ruim 2,6 miljoen Fortis-aandelen. Dat was net voor bekend werd dat Fortis dreigde over kop te gaan. Al snel groeide het vermoeden dat toenmalig voorzitter Paquot en zijn raad van bestuur ingelicht waren. Spilfiguur was Luc Vansteenkiste, de gewezen topman van de werkgeversorganisatie VBO en Recticel, en op dat moment ook lid van de raad van bestuur van Bois Sauvage en van Fortis Bank. Of er sprake was van handel met voorkennis, is nooit vastgesteld. Bois Sauvage en vier toplui, onder wie Vansteenkiste, sloten in 2013 een minnelijke schikking met het parket van 8,8 miljoen euro.

Guy Paquot besliste in 2015 om het beleid van de holding over te laten aan zijn dochter Valérie. De statuten van de controleholding Fingaren bepalen dat enkel rechtlijnige afstammelingen van de vader van Guy Paquot aandeelhouder kunnen worden. Dat zijn er momenteel een 15-tal.