DOSSIER Frank Monstrey, deel 4: Hoe “fake news” het dossier Ablyazov moet destabiliseren

Dirk Van der Maelen, zoals voorgesteld door de website OSI. Baarlijker kan de duivel er niet uitzien.

SP.a kamerlid en voorzitter van de Kazachgate commissie Dirk Van der Maelen heeft een gesprek gehad met Mukhtar Ablyazov. Bedoeling is dat de vroegere Kazachse bankier, beticht van het leegroven van de BTA Bank, zou komen getuigen in Brussel tegen de drie Kazachen die als eerste gebruik hebben gemaakt van de zogenaamde afkoopwet. In ruil zou Ablyazov, die momenteel ondergedoken is in Frankrijk, politiek asiel krijgen in België. Dat maakte de “onafhankelijke” website Open Source Investigations (OSI) bekend. Alleen, Van der Maelen heeft Ablyazov nooit gesproken, laat staan ontmoet. Hij had zelfs nog nooit van de man gehoord tot OSI met het “nieuws” op de proppen kwam. Het werk van OSI wordt omschreven als “black PR”, betaald door duistere Kazachse krachten, lees oligarchen gebonden aan het establishment.De voorbije dagen kon u hier kennismaken met de Vlaamse ondernemer Frank Monstrey die er in Londen van beticht wordt samen te werken met de Mukhtar Ablyazov. Het hele verhaal speelt zich af in Kazachstan waar de 77-jarige Nursultan Nasarbayev al jaren de macht strak in handen houdt. Het land wordt aan zijn buitengrenzen verscheurd door extreem-rechtse en nationalistische bewegingen maar wordt intern bijeengehouden met de steun van de lokale miljardairs, oligarchen die gedoogd worden door zowel het Kazachse als het Russische establishment.

Is Mukthar Ablyazov een ordinaire dief of een opgejaagde politieke opposant? Volgens de Britse rechtbanken is hij in elk geval het eerste. Hij wordt er vervolgd om de Kazachse bank BTA 5 miljard dollar lichter te hebben gemaakt tijdens de periode dat hij die bank leidde. Nu, op de vlucht in Europa, profileert Ablyazov zich volop de enige echte politieke opponent van Nasarbayev.

En dat sprong alvast in het oog van OSI. Die professionele website is het werk van zogenaamde onafhankelijke onderzoeksjournalisten maar is enkel een producent van fake news. Ze is duidelijk uit op het vel van Ablyazov. Als ze daarbij de werkzaamheden van de Kazachgate commissie verder kan dwarsbomen, is dat mooi meegenomen. OSI ondernam immers ettelijke pogingen om die drie Kazachse betichten in dat dossier uit de wind te zetten.

Het dossier Ablyazov heeft tentakels tot in Washington. Via zijn schoonzoon Iliyas Khrapunov zou Ablyazov drie appartementen hebben gekocht van Trump

OSI kent de Belgische politiek alvast zeer goed. Naast Dirk Van Der Maelen probeerde ze vorig jaar ook ecolo-politicus Georges Gilkinet, één van de meest actieve commissieleden, af te schieten. Op hetzelfde moment werd gepoogd de e-mail adressen van ecolo-politici te kraken. Het perfide van OSI is dat ze start met realistische scenario’s die ze daarna handig verwerkt in een eigen soep. De website keert zich daarbij ook tegen Botagoz Jardemalie, de advocate van Ablyazov tegen wie Rusland een internationaal aanhoudingsmandaat heeft uitgevaardigd en die in België politiek asiel heeft gekregen. Een schande, zo zegt OSI, die opnieuw bewijst dat België een onbetrouwbare partner is die danst naar de pijpen van wie meest betaalt.

Het dossier Ablyazov heeft tentakels tot in Washington. Via zijn schoonzoon Iliyas Khrapunov zou Ablyazov drie appartementen hebben gekocht van een luxecomplex in Manhattan dat bekend staat als Trump SoHo en eigendom is van Donald Trump. Daarbij zou cash zijn betaald, dus zonder sporen na te laten. Op het moment dat Trump president werd, zouden andere lopende gesprekken met Khrapunov zijn stopgezet. Een verhaal dat door alle betrokkenen wordt ontkend, maar dat voer is voor de producenten van “Black PR”.