Eric Everard verkoopt Easyfairs aan familie de Spoelberch (voor 390 miljoen euro)

Eric Everard (Foto: RV)

De familie de Spoelberch, referentie aandeelhouder van de biergigant AB Inbev, heeft samen met de Britse investeerder Inflexion meer dan 60 % gekocht van de groep Easyfairs. Verkopers zijn Eric Everard en zijn echtgenote. Zij controleerden samen 90% van het bedrijf dat jaarlijks meer dan 100 beurzen organiseert en ook eigenaar is van Flanders Expo in Gent en Antwerp Expo. De transactie wordt geschat op meer dan 600 miljoen euro maar dat cijfer is wellicht afhankelijk van toekomstige winstcijfers. Een aantal kleine aandeelhouders waaronder Jacques de Vaucleroy (oprichtersfamilie Delhaize), Arnaud Laviolette (ex-financieel directeur bij D’Ieteren), Christophe Convent (schoonbroer van Christian Van Thillo, DPG Media) en Olivier Coune (voorzitter Marcolini) verkocht mee hun aandelen.

Eric Everard bouwde zijn groep Easyfairs uit tot inzake omzet de 11de grootste salon- en beursorganisator ter wereld. U kan hier zijn verhaal lezen.



Easyfairs organiseert jaarlijks 110 beurzen in twaalf landen. Het verzorgt onder meer de vastgoedbeurs Realty, de (ver)bouwbeurs Bis, Made in Asia en Art Brussels. Het is ook de eigenaar van acht expohallen in Nederland en België, waaronder Antwerp Expo, Namur Expo en Flanders Expo in Gent. Het bedrijf was in het boekjaar 2022-2023 goed voor een omzet van 194 miljoen euro en een brutowinst van 35 miljoen euro. Dat laatste getal moet in de toekomst stijgen tot 50 miljoen euro. De nu 60-jarige Eric Everard ruilde in 2022 zijn mandaat als CEO voor dat van voorzitter van de groep. Anne Lafère, tot dan operationeel directeur, volgde hem op als CEO en Matt Benyon ging de Engelse dochter van Easyfairs leiden. Dat laatste element legt de link naar de Britse mede-investeerder Inflexion. Die groep heeft ervaring in de beurzensector. Tussen 2015 en 2018 was de investeerder aandeelhouder van CloserStill Media, een Britse sectorgenoot van Easyfairs die nu na een fors groeiparcours in handen is van het investeringsfonds Providence.