Familie Everard [116]

Eric Everard

Vermogen € 250 913 000
Gekend als Artexis
Activiteit Organisatie van beurzen
Inplanting Brussel
Tendens Dalend
Huidige positie 116


De ambitieuze Eric Everard bouwde de voorbije 10 jaar een groep uit in België die marktleider is in het organiseren van beurzen en events. Zijn ruggengraat loopt daarbij over de controle van een aantal grote faciliteiten. De belangrijkste daarbij is Flanders Expo in Gent.

Flanders Expo heeft een infrastructuur van 54.000 m² en telt 8 tentoonstellingshallen. Aan de centrale hal van 20.000 m² grenzen 6 zijhallen. Een achtste hal is volledig uitgerust voor de organisatie van concerten, sportevenementen en grote evenementen. Onder de enorme glazen koepel van het meeting center bevinden zich een forum en vier moduleerbare seminarieruimten. Ook Antwerp Expo behoort tot de groep. In Antwerp Expo, goed voor een infrastructuur van 22.120 m², vindt onder meer de jaarlijkse Boekenbeurs plaats. In Wallonië controleert de groep Namur Expo, goed voor 12.000 m², en de infrastructuur van Namur Palais des Congrès. Tot slot is er Micx in Bergen, dit centrum zal vanaf november 2014 dienstdoen als meeting center, congrescentrum en evenementenhal. Het biedt een uitzonderlijk en adembenemend uitzicht op de hoogste punten van de stad en op het nieuwe station.

In 2014 maakte Artexis bekend dat het met zijn Amerikaanse sectorgenoot SMG een joint venture had afgesloten die diensten zal aanbieden voor het beheer van expo- en congrescentra in Europa. “SMG beschikt over een portfolio van 74 expohallen en congrescentra en focust voornamelijk op de VS. Wij zijn in België en in Zweden aanwezig. De twee partners blijven die markten autonoom benaderen. Maar voor de rest van Europa gaan we samenwerken”, zei Eric Everard, de oprichter en ceo van Artexis op moment.

In 2016 heeft Artexis zijn eventlocaties en evenementen portfolio aanzienlijk uitgebreid met de overname van Evenementenhal. Dit bedrijf organiseert 78 events en baat 3 eventlocaties uit in Nederland. Daaropvolgend kocht Everard de Brusselse Gewestelijke Investeringsmaatschappij weg uit zijn groep terwijl in Vlaanderen de lokale spelers rond Flanders Expo in Gent, de stad Gent, de provincie Oost-Vlaanderen en de Gentse Jaarbeurs, werden uitgekocht uit Artexis Belgium.

Begin 2020 is Everard eigenaar en uitbater van 10 beurshallen in Europa en organisator van 200 beurzen. En dan slaat corona toe en staat zijn bedrijf in de frontlinie van de crisis. De jaarrekening van de expansieve groep sluit af in juni 2020, midden tussen de eerste en de tweede corona golf van dat jaar. Het verlies van de groep voor dat jaar loopt op tot 13 miljoen euro. Everard hoopt in september 2021 terug te kunnen herstarten. Om die datum te halen moet een zogenaamde coronacrisis lening van 20 miljoen euro met staatswaarborg die in mei 2020 werd afgesloten en in maart 2021 moet worden terugbetaald, verlengd worden met één jaar. De bestaande bankkredieten moeten met een jaar worden verlengd en er moet een nieuw krediet komen van 40 miljoen euro.

Begin 2024 werd dan bekend dat de dan 60-jarige Everard op zoek was naar een financiële partner. Hij poneert daarbij een groeiplan voor Easyfairs met een jaarlijkse winst van 50 miljoen euro. Zijn bedrijf incasseerde zware klappen tijdens corona en nu ziet het er naar uit dat Everard van het huidige herstel van de markt gebruik wil maken om fors langs de kassa te passeren. Daarbij circuleren waarderingen van Easyfairs die het half miljard euro overstijgen. Everard controleert zijn bedrijf via de holding Everex die voor 90 % in handen is van hemzelf en zijn echtgenote Muriel Morettini.Ultiem verkocht Everard 66 % van zijn groep aan de familie de Spoelberch, referentie aandeelhouder van de biergigant AB Inbev, samen met de Britse investeerder Inflexion. De transactie wordt geschat op meer dan 600 miljoen euro maar dat cijfer is wellicht afhankelijk van toekomstige winstcijfers. Een aantal kleine aandeelhouders waaronder Jacques de Vaucleroy (oprichtersfamilie Delhaize), Arnaud Laviolette (ex-financieel directeur bij D’Ieteren), Christophe Convent (schoonbroer van Christian Van Thillo, DPG Media) en Olivier Coune (voorzitter Marcolini) verkocht mee hun aandelen.