Familie Reynaers [113]

Jan Reynaers

Vermogen € 261 721 000
Gekend als Reynaers Aluminium
Activiteit Productie van aluminiumprofielen
Inplanting Duffel
Huidige positie 113


In 1965 ging Jan Reynaers in Duffel van start met een bedrijfje dat ramen en deuren in aluminium maakte. Dalco, Duffelse Aluminium Constructie, groeide uit tot een toeleverancier aan andere lokale bedrijven. In 1969 zag Reynaers Aluminium het licht als systeemontwerper en groothandel van aluminium profielen. Er kwam ook een eerste verkooppunt in Nederland. Maar in september 1973 sloeg het noodlot toe. Jan Reynaers kwam bij een ongeval om het leven. De familie moest het bedrijf verderzetten. Eind jaren tachtig koos de groep definitief om zich toe te spitsen op één business: de ontwikkeling en verkoop van aluminium systemen voor de bouw.

Reynaers slaagde erin een internationale groeistrategie uit te bouwen die bijna zonder incidenten werd afgelegd. In 1989 ,werd de groep in Noorwegen actief. Datzelfde naar werd in India een joint venture opgericht die aluminium ramen en deuren moest maken voor de bouw van Russische hotels in dat land. Vanaf de jaren negentig werd het Oostblok bewerkt. In 1993 volgde een overname in Spanje. In 1995 betrad Reynaers de Chinese markt. Opnieuw een jaar later volgde een belangrijke operatie. Reynaers betaalde meer dan 10 miljoen euro voor de overname van Alunion, een dochter van de Franse groep Pechiney met 170 arbeiders, actief als producent van aluprofielen. In 1997 werd een groots project opgezet in Polen, met een nieuwe lakkerij en verdeelcentrum. Reynaers Aluminium ambieerde tegen 2012 een omzet van 450 miljoen euro. Maar dat doel werd niet bereikt. De omzet zakte de voorbije jaren met 15 procent tot minder dan 300 miljoen door een zeer zwak Zuid-, Centraal- en Oost-Europa. De traditionele thuismarkten hielden wel goed stand.

In 2010 werd een vestiging in het Oekraïense Kiev geopend, goed voor een investering van 7 miljoen euro. Voor het bedrijf is de nieuwe vestiging de uitvalsbasis naar onder meer Rusland, Wit-Rusland en Moldavië, maar ook het Centraal-Aziatische hinterland met landen als Tadzjikistan, Kazakstan en Oezbekistan, waar nog veel potentieel is. In 2014 heeft de producent van aluminiumprofielen een nieuwe fabriek geopend in de Amerikaanse staat Arizona. Volgens hen zou de Amerikaanse markt belangrijke opportuniteiten bieden. Ze hopen tegen het eind van dit decennium een omzet van 50 miljoen euro te realiseren.