Noblesse oblige, de Rijkste Belgen en nieuwe adellijke titels

Martine Reynaers bij koning Filip. (Foto: Belga Images)

Gisteren, op de vooravond van koningsdag vandaag, reikte koning Filip de oorkonden uit met daarin de nieuwe adellijke benoemingen. Daarin opnieuw een aantal vertegenwoordigers van de Rijkste Belgen. Waarbij onder meer Martine Reijnaers, voorzitter van de gelijknamige familiale bedrijf uit Duffel, producent van aluminiumprofielen voor de bouwsector. Alle nieuwe geadelden hebben hun eigen band met het koningshuis. Zo is Martine Reijnaers, geadeld tot barones, lid van de steunraad van de Antwerpse afdeling van de Koning Boudewijnstichting. Een overzicht.

Eerst nog even wat geschiedenis. De viering van Koningsdag op 15 november gaat opmerkelijk genoeg terug naar de nu bijwijlen omstreden koning Leopold II. Tijdens de regering van koning Leopold I werd de koning gevierd op de verjaardag van zijn eedaflegging 21 juli, nu dus de nationale feestdag, en op zijn geboortedag 16 december. Onder de regering van koning Leopold II werd dat zijn naamdag op 15 november, in de Germaanse liturgie het feest van de Heilige Leopold. Albert I verplaatste het feest na zijn aantreden naar zijn naamdag 26 november, het feest van Albertus van Oberaltaich. Aangezien zijn moeder echter op die dag in 1912 overleed, werd opnieuw de datum van 15 november aangenomen, zo leert Wikipedia. De benoeming van adellijke titels is gekoppeld aan beide data. Koning Filip maakte de lijst met benoemingen bekend op de vooravond van 21 juli, de oorkonden worden uitgereikt op de vooravond van 15 november. De lijst met nieuwe adellijke titels is een fors instrument rond de versterking van het imago van het koningshuis.



Charlotte Lhoist, voormalig bestuurder van de Lhoist Groep in handen van de gelijknamige familie, kreeg de titel barones toegewezen. Lhoist is in 25 landen actief in het winnen van kalkproducten en mineralen. Charlotte Lhoist zelf is de voorbije 20 jaar vooral actief op het vlak van de filantropie, samen met haar man André Querton. Het koppel financiert verschillende sociale projecten, onder meer rond de zorg voor gezinnen van chronisch zieke kinderen en vluchtelingen, maar ook op het gebied van sociale huisvesting en sociaal onderwijs.

Martine Reijnaers is zoals gezegd lid van de steunraad van de Antwerpse afdeling van de Koning Boudewijnstichting. Ze was daarnaast onder meer bestuurder bij het Havenbedrijf Antwerpen van 2016 tot 2022, de KU Leuven en de Participatiemaatschappij Vlaanderen. Ze was ondervoorzitter van de Vlaamse werkgeversorganisatie Voka en directielid van het federale Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO), directeur van de Antwerpse UZA Foundation en voorzitter van de Insead Alumni Association of Belgium.

Regnier Haegelsteen is voormalig voorzitter van het directiecomité van de vermogensbank Degroof, voorzitter van de Fondation Saint-Luc, een stichting die fondsen verzamelt ten gunste van het ‘Institut Roi Albert II’, een kanker- en hematologisch instituut, en voor een centrum voor protontherapie. Zijn familie is mede oprichter van Bank Degroof, nu een onderdeel van het Franse Crédit Agricole. Hij werd getiteld tot Commandeur in de Leopoldsorde.