CORONA – Ondernemers zeggen: “We moeten leren leven met corona”

Coronavirus

De onrust groeit bij de Vlaamse “leaders of industry”. Te midden van soms tegenstrijdige signalen vanuit de politieke wereld, al dan niet gesteund door de mening van experten, zien ze met lede ogen toe hoe het industrieel weefsel uit elkaar begint te vallen. De meest merkwaardige reactie komt ongetwijfeld van Bernard Thiers, de CEO van de hardevloerendivisie van het Amerikaanse Mohawk. Thiers stelt in de West-Vlaamse bedrijven Unilin, IVC en Spano, 3.000 mensen te werk. En Thiers komt nooit in de pers. Tot vandaag. “We moeten leren leven en werken met het corona-virus, want de winkels en onze fabrieken moeten open.” zo zegt hij. Hij verwoordt een groeiende mening onder bedrijfsleiders. Fabrieken en winkels moeten terug open gaan, maar wel in combinatie met alle veiligheidsmaatregelen en met voortdurend testen op corona besmettingen.



Bijna al onze fabrieken liggen stil. Er komen amper nog bestellingen binnen omdat de winkels gesloten zijn. Overal hoor ik dat de lockdown tijdelijk is”, zegt Thiers in de Tijd. “Maar wat is tijdelijk? Iedereen weet dat een vaccin niet voor meteen is. Dus is de vraag: wat gaan we over enkele weken doen? Kiezen om nog langer te sluiten is economische zelfmoord. Klanten zeggen me dat ze niet kunnen betalen omdat hun klanten niet betalen. Waarop ik misschien verplicht wordt mijn leveranciers betalingsuitstel te vragen. Als die kettingreactie begint, wordt het een catastrofe. Daarom ben ik ervan overtuigd dat de winkels opnieuw open moeten, onze machines weer moeten draaien en onze mensen weer aan het werk moeten. We moeten leren leven en werken met het virus.”

Eén aanleiding is de uitspraak van de expert Marc Van Ranst dat het virus nog een jaar lang in de bevolking zal zitten. “De lockdown vergde moed van de politici, maar het zal nog meer moed vergen de mensen te verplichten weer aan het werk te gaan. Dat is ook de verantwoordelijkheid van ons, bedrijfsleiders. Bedrijven moeten garanderen dat hun medewerkers zich veilig voelen op de werkvloer. Er moet een noodplan van de overheid komen om de economie weer op te starten.”, zegt Thiers.

Ook andere bedrijfsleiders zijn die mening toegedaan. “De nadruk ligt nu volledig op in uw kot te blijven.”, zegt Martine Reynaers, de ceo van Reynaers Aluminium in De Standaard. “Daarnaast zegt viroloog Marc Van Ranst dat we nog een jaar lang met corona zullen worden geconfronteerd. Je kunt onmogelijk de economie een jaar stilleggen. Dus zullen we op een bepaald moment met meer mensen uit ons kot moeten komen, om zo veilig mogelijk te gaan werken.” Volgens Koen De Jonckheere, CEO van de investeringsmaatschappij Gimv, worden mensen te bang gemaakt en krijgen ze te weinig aanmoedigingen om te gaan werken. “De druk om thuis te blijven, is te groot. Zowel vanuit het gezin als vanuit de overheid.”

De rode draad bij alle ondernemers is dat er dringend een plan gemaakt moet worden hoe de economie in fases heropgestart kan worden. Het ene kan daarbij niet zonder het andere. Voor Martine Reynaers is een belangrijke voorwaarde dat de scholen opnieuw opengaan, zodat jonge werknemers met kinderen niet onrechtstreeks verplicht zijn thuis te blijven.