Filip Balcaen gelooft in Mohawk (en koopt gestaag aandelen bij)

De West-Vlaamse ondernemer Filip Balcaen heeft zijn belang in de Amerikaanse vloerbekledingsgroep Mohawk opgedreven tot 2,5 % van alle aandelen. Mohawk is ’s werelds grootste producent van vloerbedekking. Balcaen kocht recent 88.200 Mohawk-aandelen voor 11 miljoen dollar. Zijn belang van in totaal 1,85 miljoen aandelen is nu goed voor een investering van om en bij 200 miljoen euro. “Ik wil een stuk van mijn vermogen investeren in een sector die ik goed ken.” zegt hij in de krant.”Bovendien is de beurskoers attractief.” Die koers daalde van 270 dollar begin dit jaar tot 120 dollar nu.In 2014 verkocht Balcaen zijn bedrijf IVC, een producent van vinylvloeren, aan Mohawk voor 1,2 miljard dollar, inclusief de schulden. 10 % van de overnameprijs werd uitbetaald in Mohawk-aandelen, op dat moment goed voor 100 miljoen euro. Meteen werd Balcaen ook bestuurder van de Amerikaanse multinational.

Mohawk omvat in België naast IVC ook Unilin en de spaanplatenmaker Spano. Het kocht Unilin, het bedrijf achter de bekende Quick-Step-vloeren, in 2005 voor 2,2 miljard euro. Spano werd in 2013 overgekocht. Balcaen is de tweede grootste private aandeelhouder van Mohawk na de familie van voorzitter en CEO Jeffrey Lorberbaum die 13% controleert. Institutionele beleggers meegerekend, is hij de zevende aandeelhouder.

Ook in het management van Mohawk zijn Belgen aanwezig. Paul De Cock staat aan het hoofd van de divisie Noord-Amerika van Mohawk, met 4 miljard van de 9,5 miljard dollar omzet de grootste afdeling van de groep. Bernard Thiers leidt al sinds 2009 de divisie Rest of the World (ROW), goed voor nog eens 2 miljard dollar omzet.