7,9 miljoen euro kapitaal voor Roland Vanden Avenne en kinderen

Jean-Pierre Van Rossem

De nu 88-jarige Roland Vanden Avenne keert zichzelf en zijn twee dochters Sabine en Annick 7,2 miljoen euro uit via een kapitaalvermindering van hun holding Ansafin. In de zomer van dit jaar keerde die ook al 0,7 miljoen euro kapitaal uit. Roland Vanden Avenne is de broer van Walter Vanden Avenne. Samen waren ze ooit aandeelhouder van het spaanderplatenbedrijf Spano. In tegenstelling tot Walter was Roland geen ondernemer. Zijn naam werd vooral genoemd als mogelijke opdrachtgever van de oplichter en “beursgoeroe” Jean-Pierre Van Rossem.



Jean-Pierre Van Rossem lichtte via een klassiek carrouselsyteem tientallen kleine beleggers op die hij wijsmaakte dat hij met Moneytron een onfeilbaar beurssysteem controleerde. Maar Van Rossem had ook twee grote opdrachtgevers, Roland Vanden Avenne en Christian Vande Vyvere, de zoon van Herman Vande Vyvere, één van de toenmalige sterkhouders van de vastgoedontwikkelaar Matexi. Vanden Avenne en Vande Vyvere zouden met Van Rossem hebben gewerkt via de Panamese holding Parcival World Holdings. Ook andere beleggers zouden die offshore holding hebben gebruikt om zwart geld via Van Rossen te laten ‘beleggen’ om het daarna te recupereren als wit geld. Directeur van Parcival was Marie-Paul Vanhyfte van Waelem. Een andere holding die in dat verband wordt genoemd is Galatsi. Die zou leiden naar de hoogste kringen van het land. Bij dat laatste moet wel worden rekening gehouden met het feit dat Van Rossem zoals elke goede oplichter een meester was in het creëren van amalgaam.

Van Rossem was een fervent Ferrari liefhebber. Zelf vertelde hij dat hij van Roland Vanden Avenne een oude groene Jaguar had gekregen. Wanneer hij moest langskomen bij Vanden Avenne thuis moest dat gebeuren in die groene Jaguar. Een brullende rode Ferrari zou te veel achterdocht wekken bij de buren. Van Rossem werd in 1991 veroordeeld tot vijf jaar cel voor onder meer oplichting.