De carrière van Johan Verstrepen is verankerd in het bedrijf Aliplast, opgericht in 1984 door Peter Blijweert. Sedert zijn oprichting veranderde het bedrijf zes keer van eigenaar. Johan Verstrepen was in de hele periode CEO van het bedrijf en maakte alle eigenaarswissels van dicht bij mee.
De in 2021 60-jarige Verstrepen heeft dan ook een atypisch carrièrepad gevolgd, zo schrijft de krant De Standaard. Als selfmade man volgt hij eerst een technische opleiding, die hij pas later aanvult met twee masters. De eerste acht jaar van zijn carrière doorloopt hij verschillende functies bij bussenbouwer Van Hool in Lier. Daarna volgen zeven jaar bij Reynaers Aluminium in Duffel, waar hij operationeel directeur wordt.
In 1995 wordt hij bij Reynaers weggehaald door Aliplast-oprichter Blijweert. Hij krijgt de leiding van Aliplast, op dat moment een kleine speler. Verstrepen Onder Verstrepen groeit de Vlaamse producent van aluminiumprofielen van een omzet van 10 miljoen euro naar 500 miljoen. Nu luistert Aliplast naar de naam Corialis en heeft het bedrijf ruim tweeduizend mensen in dienst. Het is een van de grootste producenten van aluminiumprofielen in Europa.
Het investeringsfonds legde om en bij 1 miljard euro op tafel voor Corialis in 2016. “Het grote voordeel is dat je om de zoveel jaar nieuwe mensen in het bedrijf krijgt die met een frisse blik naar producten, productie en dienstverlening kijken, zo zegt Verstrepen daarover. Alles wordt telkens opnieuw besproken en ter discussie gesteld. Dat heb je minder bij een beursgenoteerd of familiaal bedrijf. Bij private equity zijn er geen familiale banden, emoties spelen niet. Bij ons wordt heel zuiver op het bedrijf gefocust.” Verstrepen wordt de koning van de buyt out genoemd. Bij de allereerste deal werd Corialis op 15 miljoen euro gewaardeerd, maar bij het eerste meerderheidsbelang in 2003 was dat al 200 miljoen. Bij de laatste verkoop, eind maart 2021 aan het Franse fonds Argos, gaat het maar liefst om een ondernemingswaarde van 1,6 miljard, de waarde van de aandelen plus de schulden. Want schulden spelen in dit financiële spel een cruciale rol. De techniek van een financiële overname houdt in dat het bedrijf zijn eigen overname betaalt. Dit gebeurt door de overnameschulden op het bedrijf te leggen, dat deze leningen vervolgens zelf aflost met zijn winst.
Verstrepen bezit nu nog 9,8 procent van de aandelen Corialis. Bij elke verkoop van het bedrijf verkocht hij mee én herinvesteerde een deel van de verkoopopbrengst in de overnamestructuur. Bij de recentste deal verdiende verkoper CVC Capital zo’n 750 miljoen, wat suggereert Verstrepen voor 75 miljoen langs de kassa passeerde.