MEDIA – Christian Van Thillo halveert dividend tot 40 miljoen euro

Christian Van Thillo. (Foto: Belga Images)

Het bedrijf DPG Media Group van Christian Van Thillo halveert zijn bruto dividend over 2023 tot 40 miljoen euro tegenover nog telkens 80 miljoen over respectievelijk 2022 en 2021. De mediagroep boven VTM en HLN in Vlaanderen en de Volkskrant en AD in Nederland boekte vorig jaar 1,79 miljard euro omzet, een daling met 2 procent ten opzichte van 2022. Het nettoresultaat eindigde op 197 miljoen euro, een daling met 1,5 procent. Met de halvering van het dividend keert de media ondernemer Van Thillo met zijn dividendpolitiek terug naar de pré-corona periode. De voorbije 10 jaar keerde zijn mediabedrijf gecumuleerd 414 miljoen euro dividend uit (2023-2013). Van Thillo controleert met enkele familieleden het bedrijf via de holding Epifin. Die keerde de voorbije 10 jaar (2022-2012) 336 miljoen euro uit aan de familie. In het coronajaar 2019 werden geen dividend uitgekeerd.

DPG Media is actief in Nederland, België en Denemarken. Nederland gaat daarbij steeds zwaarder wegen en staat nu voor het grootste deel van de omzet goed voor 1,1 miljard euro. België volgt met 706 miljoen euro terwijl Denemarken voor 104 miljoen euro staat. Van de 5.715 personeelsleden werken er 1.446 in België.2023 kenmerkte zich voor DPG met een onverminderde groei van de digitale inkomsten van de nieuwsmedia en sterke resultaten bij onlinediensten en radio. De totale betaalde oplage van de nieuwsmedia en magazines bleef nagenoeg constant op bijna 3 miljoen abonnees op jaarbasis. Het aantal digitale abonnementen groeide met 10 procent. Dat compenseerde de daling van het aantal abonnementen op gedrukte media. De uitgeverij wil de komende jaren verder inzetten op digitale groei. Kranten en tijdschriften hadden te kampen met stijgende personeelskosten en fors opgelopen papierprijzen. De omzet uit advertenties daalde van 612 miljoen euro in 2022 naar 580 miljoen vorig jaar. De digitale advertentieomzet liep licht terug van 214 naar 207 miljoen. In november lanceerde DPG Media een nieuwe Ad Manager voor adverteerders, om de macht van internationale spelers als Google te beperken en de eigen reclame-inkomsten op te drijven.

In 2024 verwacht DPG Media een kleine omzetgroei. Vanaf juni moeten de Vlaamse uitgevers zelf contracten sluiten voor de verdeling van hun bladen nadat eerdere gesubsidieerde afspraken met bpost werden afgevoerd na politiek collusie. Er komt nu wel een steunmechanisme met een belastingkorting voor de uitgevers. DPG wil dit jaar de overname afronden van televisiebedrijf RTL Nederland, goed voor een omzet 636 miljoen euro. Het bedrijf betaalde daarvoor 1,1 miljard euro. Eerder kocht Van Thillo met DPG al de helft van RTL Belgium. In de komende maanden verhuist DPG Nederland naar een nieuw hoofdkantoor aan de Amsterdamse ringweg. Daar zullen zo’n tweeduizend mensen gaan werken, waaronder de medewerkers van meer dan 25 Nederlandse redacties. De figuur van Van Thillo kwam bij onze noorderburen kritisch in opspraak na de publicatie van het boek “De Belg” waarin de media ondernemer in een historisch daglicht werd voorgesteld. (Lees verder onder de foto)

Het nieuwe hoofdkwartier van DPG Nederland. (Foto: Delva)

Naast DPG Media is ook de Vlaamse groep Mediahuis met Thomas Leysen als referentie aandeelhouder actief in Nederland. Mediahuis is, gemeten naar omzet, de belangrijkste Belgische mediagroep na DPG Media. De uitgever van onder meer De Standaard en het Nieuwsblad is buiten de Benelux actief in Ierland, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. 2023 was daarbij goed voor een groepsomzet van 1,23 miljard euro. Dat is een lichte stijging in vergelijking met de 1,22 miljard van het jaar ervoor. Het aantal abonnees van de nieuwsmedia daalde wel met 1 procent, maar ook hier was er digitaal een toename. Het concern kon de lichte omzetgroei niet vertalen in meer operationele winst. Het operationele resultaat daalde van 156 miljoen naar 153 miljoen euro. Daar staat tegenover dat de nettogroepswinst vorig jaar eindigde op 72 miljoen euro tegenover 65 miljoen het jaar ervoor.