MEDIA – Christian Van Thillo betaalt 1,1 miljard euro voor RTL Nederland (en wordt steeds Nederlandser)

Christian Van Thillo (links) met naast hem de Nederlander Erik Roddenhof, CEO van DPG Media. (Foto: Belga Images)

Media ondernemer Christian Van Thillo legt 1,1 miljard euro op tafel om de commerciële omroep RTL Nederland over te kopen. DPG Media, het conglomeraat van Van Thillo, is in België onder meer eigenaar van de commerciële omroep VTM en de website HLN.be. Maar met de producten de Volkskrant, Nu.nl, Het Parool, en het AD maar ook Libelle en Q Music haalt zijn bedrijf nu al meer omzet in Nederland dan in België. Met RTL Nederland erbij staat DPG Media voor een omzet van 2,46 miljard euro waarvan ‘slechts’ 28% in België wordt gerealiseerd. Vraag is wat de 61-jarige Van Thillo van plan is met de bestemming van zijn mediagroep. Familiale opvolging lijkt onwaarschijnlijk. DPG Media is nu meer aantrekkelijk voor een Nederlandse of internationale investeerder dan voor een Belgische.

RTL Nederland bezit de zenders RTL 4, RTL 5, RTL 7, RTL 8 en RTL Z, maar ook Buienradar en de streamingsdienst Videoland. RTL Nederland had in 2022 een omzet van 636 miljoen euro, en 161 miljoen euro ebita. Er werken 800 mensen. RTL Nederland is nu nog eigendom van de RTL Group, de mediapoot van het Duitse Bertelsmann. DPG Media is actief in België, Denemarken en Nederland. In België maakt DPG al 35 jaar televisie. DPG Media behaalde in 2022 1,8 miljard euro omzet en en 288 miljoen euro ebita en dat met de VTM-zenders, radiozenders Q-music en Joe FM, kranten als Het Laatste Nieuws en De Morgen en tijdschriften zoals Dag Allemaal. Er werken 6.000 mensen. DPG Media controleert ook 50 % van het Franstalige deel van RTL in België.



Na de overname zal de naam RTL in Nederland behouden blijven. RTL Nederland en RTL Nieuws worden als een aparte divisie aan DPG Media toegevoegd. De overname van RTL door DPG Media komt niet geheel onverwacht. Eerder wilde RTL Nederland met het eveneens Nederlandse Talpa van John De Mol fuseren, maar dat werd afgeblokt door de Nederlandse concurrentiewaakhond ACM nadat DPG het dossier bij hen had aangekaart. Sindsdien was het duidelijk dat RTL Nederland in de etalage stond. DPG Media werd toen al getipt als een mogelijke overnemer.