NIEUW – Thomas Leysen profileert zich als media ondernemer (en directe tegenpool van Christian Van Thillo)

Thomas Leysen

De Vlaamse mediagroep Mediahuis voert verregaande gesprekken om de Noord-Nederlandse dagbladen van NDC Media over te nemen.” zo schrijven de Vlaamse kranten vandaag. Mediahuis is de groep achter de kranten De Standaard en het Nieuwsblad, maar ook achter de Nederlandse kranten NRC Handelsblad en De Telegraaf. NDC is de uitgever van de Leeuwarder Courant, de oudste krant van Nederland. Maar wie op zoek gaat naar groepscijfers van Mediahuis moet vanaf nu terecht bij de vennootschap Tradicor. Dat is van oudsher de patrimoniumholding van Thomas Leysen, de gewezen voorzitter van werkgeversfederatie VBO en de groep Umicore, maar ook van Mediahuis. In dat mediabedrijf verwierf Leysen discreet een absolute meerderheid die hij nu kan vertalen in een geconsolideerde balans op zijn eigen niveau. Meteen profileert hij zich ook als de grote persoonlijke opponent van die andere Vlaamse mediabaas van de groep DPG Christian Van Thillo. Onder hen beiden hebben die twee Vlaamse persgroepen netjes de Nederlandse krantenmarkt verdeeld.

Leysen verwierf de controle over Mediahuis in 2016 door de overname van de aandelen die werden aangehouden door de personeelscoöperatieve Krantenfonds van het bedrijf. Onder impuls van Leysen ging Mediahuis, het vroegere Corelio, een agressieve overnamepolitiek voeren in Nederland. Mediahuis is er onder meer eigenaar van De Telegraaf en NRC Handelsblad en een aantal regionale dagbladen in Noord-Holland en Limburg. De genoemde mogelijke overname van NDC zou dan het sluitstuk vormen van die Nederlandse expansie. En daarmee stopt het niet. Mediahuis kocht de afgelopen jaren onder meer Independent News & Media (INM), de uitgever van de kranten Irish Independent, Sunday Independent en The Belfast Telegraph en Saint-Paul Luxembourg, dat onder meer de Luxemburger Wort uitgeeft. Die groep was vorig jaar goed voor een omzet van 850 miljoen euro en een bedrijfswinst van 26 miljoen euro. Hoge afschrijvingen op de goodwill van overnames beperkt de netto groepswinst tot 2 miljoen euro.Meteen is Thomas Leysen daarmee de fysieke tegenpool van Christian Van Thillo, de eigenaar van de mediagroep DPG, bekend van HLN.be, VTM en Dag Allemaal. Van Thillo ging Mediahuis vooraf in de Nederlandse expansie. DPG geeft in Nederland onder meer al Het Parool, de Volkskrant, Trouw en het Algemeen Dagblad uit, boven op een reeks regionale dagbladen. DPG Media versterkte zich vorig jaar in Nederland met de Nederlandse magazines van de Finse uitgever Sanoma. Daarnaast is het ook actief in Denemarken via de mediagroep Berlingske Media.

Thomas Leysen, die volgende maand 60 jaar wordt, werkt ondertussen al even discreet aan zijn opvolging. In Tradicor is hij bestuurder samen met zijn dochter Alexia en zijn vertrouwensman Bruno de Cartier. In Mediahuis Partners, dat zich situeert net onder Tradicor, is Philippe Leysen bestuurder. Andere belangrijke aandeelhouder van Mediahuis is Philippe Vlerick. In Mediahuis Partners is ook die zijn zoon Philippe Vlerick bestuurder. De opvolging van Christian Van Thillo bij DPG is minder uitgesproken. Van Thillo heeft één dochter die nu ook al een aantal bestuurdersmandaten bekleedt.