EXCLUSIEF – Filiep Balcaen koopt Brusselse Victoria Regina Tower (vroeger gekend als de IBM Toren)

De Victoria Regina Tower situeert zich rechts, aanleunend tegen het kunstencentrum Botanique, rechts op de voorgrond. Op de achtergrond toont zich de Noordwijk.

Miljardair en durfinvesteerder Filiep Balcaen wordt de nieuwe eigenaar van de vroegere IBM Toren, gelegen aan de Brusselse Kruidtuinlaan. Hij voert de transactie samen uit met de vastgoedontwikkelaar DWNTWN, of voluit Downtown Real Estate. De toren, die werd herdoopt in Victoria Regina Tower, telt 22 bouwlagen en biedt 25.000 m² kantooroppervlakte. Een ondergrondse parking is goed voor 279 wagens. De toren wordt momenteel nog volledig gerenoveerd.

Balcaen en Downtown hebben samen de vennootschap Victoria Regina Tower opgericht. Die kreeg een kapitaal mee van 15 miljoen euro. Balcaen werkt daarbij met zijn vastgoedvennootschap Baltissimmo. De toren naast het kunstencentrum Botanique aan de Brusselse kleine ring was laatst in gebruik door de federale politie. Hij wordt verkocht door de Spaanse Banco Santander. Onze redactie verneemt dat de aankoopakte eerstdaags wordt verleden.Balcaen en Downtown kochten eerder ook al samen het Polaris kantoorgebouw aan de Brusselse Albert-II laan. Dat is goed voor 16.000 m². Die site werd omgedoopt tot ‘Seven’ en wordt uitgebouwd als een passief kantoorgebouw. Downtown kocht eerder ook al de vroegere hoofdzetel van Be-TV in Schaarbeek, in de schaduw van de VRT toren. Downtown werd in 2017 opgericht door Jan De Kuyper en Alexander Steyns die elkaar onder meer kennen van bij vastgoedontwikkelaar IRET, de succesvolle projectontwikkelaar van Eric De Vocht. Ze kunnen rekenen op de financiële steun van Mathieu Gijbels en Serge Hannecart.