Familie Colruyt kiest voor plantenvlees

Korys, de Belgische investeringsmaatschappij van de familie Colruyt, neemt het Nederlandse bedrijf Ojah over. Ojah maakt vleesvervangers op basis van soja. Zelf heeft Ojah het liever over ‘plantenvlees’, vlees van planten, dat verkocht wordt onder de naam Beeter in Nederland en Plenti daarbuiten. Het mag duidelijk zijn dat Ojah producten nu ook zullen worden verdeeld via de Colruyt keten. Een overnamebedrag is niet bekend gemaakt. Colruyt verwacht dat de markt voor alternatieve eiwitbronnen zich zowel nationaal als internationaal zal blijven uitbreiden.



Ojag, gevestigd in het Gelderse Ochten, is in 2009 opgericht om de productie van plantaardige eiwitvezels te commercialiseren, via een high moisture extrusion (HME) technologie. Duurzaam geteelde soja, die niet genetisch gemanipuleerd is en water zijn de enige ingrediënten voor Beeter. Net als kip kan je er de smaak en vorm aan geven die je wilt, afhankelijk van de toepassing. Ojah produceert ook voor labels van distributeurs. Producten zijn wokstukjes, spiesjes, salades, soepen, kroketten tot schnitzels, filets of gerookte blokjes. W

De ‘beet’, het bereidingsgemak en de smaak van Beeter-gebaseerde producten doen velen denken aan kip, zo zegt het bedrijf. Er zijn echter al varianten op de markt die de associatie oproepen van draadjesvlees of zelfs gerookte paling. Beeter bevat geen cholesterol en is vrij van dierlijke vetten.