Familie Coopman grijpt naast oude concurrent Imperial

De salami atelier van de familie De Spiegeleire in 1966. (Foto: Imperial)

Het beursgenoteerde voedingsbedrijf What’s Cooking?, het vroegere Ter Beke, stopt zijn overnamestrijd voor haar concurrent Imperial. Die strijd speelt zich voornamelijk af in Oost-Vlaanderen. What’s Cooking?, onder controle van de familie Coopman, heeft zijn hoofdzetel in Lievegem nabij Gent. Imperial Meat Products maakt onder meer de merken Aoste, Marcassou en Leielander in zijn vestigingen in Lievegem, Destelbergen, Gent en Zwijnaarde. Hoewel beide bedrijven internationaal actief zijn, stuit de overname op een njet van de Belgische en Nederlandse mededingingsautoriteiten. Voor What’s Cooking?, producent van vleeswaren en bereide producten met ‘Come a Casa’, is de verloren strijd een tegenvaller. De familie Coopman die 64 % controleert van het bedrijf, ziet haar vermogen terugvallen op 91 miljoen euro, nog maar de helft in vergelijking met vijf jaar terug. Die voorbije vijf jaar werd het bedrijf getroffen door een listeria besmetting, de covid pandemie en de oplopende inflatie. 

De slager Daniël Coopman startte in 1948 met de productie van salami. Vijf jaar later volgde zijn concurrent Jozef de Spiegeleire zijn voorbeeld en richtte Imperial Vleeswaren op. De allereerste salami van Imperial wordt Kopenhager gedoopt. Eind jaren 50 wordt het eerste atelier onder handen genomen. Imperial Vleeswaren heeft dan de eerste geconditioneerde zaal voor salami in Europa. Ter Beke, nu What’s Cooking?, zal dat voorbeeld volgen. In 1966 richt de familie De Spiegeleire Champlon Salaisons op. Die brengt met Marcassou het eerste ‘echt Ardense worstje’ op de markt. Niet veel later wordt de gepekelde jambon d’Ardenne gelanceerd. In 1994 wordt het bedrijf Dacor in Zwijnaarde overgenomen, producent van kookhammen en paté’s.Nog datzelfde jaar 1994 verkoopt de familie De Spiegeleire hun bedrijf Imperial aan de Amerikaanse groep Sara Lee. Daarna komt het Belgische bedrijf in handen van een hele reeks multinationals. In 2008 komt het bedrijf in handen van het Amerikaanse Smithfield dat Imperial Meat herbergt bij Campofrio, de grootste vleeswarenproducent in Europa. Zo werd Imperial Meat vooral Spaans. Na Smithfield volgt Shuanghui, China’s grootste verwerker van varkensvlees. Die wil vooral de Amerikaanse markt veroveren en is niet geïnteresseerd in Campofrio. Waarop het Mexicaanse Sigma Alimentos een overnamebod van 695 miljoen euro lanceert op Campofrio. Sigma, is vooral in Latijns-Amerika en in de Verenigde Staten aanwezig als producent van hotdogworsten.

De 800 werknemers van Imperial hebben dus zowat alle hoeken van de wereld gezien. Maar een Belgische overname zat er niet in. What’s Cooking had een voorstel gelanceerd voor de overname van de Belgische vestigingen van Imperial en van het Nederlandse Stegeman. “We betreuren deze beslissing te moeten nemen.”, zo zegt CEO Piet Sanders van What’s Cooking?. “Het is des te meer jammer dat een Europese groep met hoofdkantoor in België en internationale concurrentie nog steeds niet werd toegestaan om een ander bekend bedrijf met mooie merken en vestigingen in België en Nederland over te nemen. Als What’s Cooking? is het belangrijk dat we een bewuste keuze maken voor onze toekomst en verkiezen duidelijkheid boven een nog verder aanslepend proces. We geloven in de sterkte van onze eigen strategie die we eerder aankondigden met focus op groei en excellente prestaties. De accelerator op vlak van duurzaamheid en innovatie zal daarom in de eerste plaats van binnenuit komen.”