‘What’s Cooking?’ bij de familie Coopman? Het financieel bloeden stopzetten

Piet Sanders, CEO van “What’s Cooking?” (Foto: Ter Beke)

Het vleeswarenbedrijf Ter Beke uit Waarschoot verandert zijn naam in “What’s Cooking?” Inclusief vraagteken. Het nieuwe imago, inclusief nieuw logo, moet niet enkel de groei bestendigen maar vooral de winstgevendheid van het beursgenoteerd bedrijf opnieuw vooruit stuwen. De beurskoers van Ter Beke kalfde sedert 2018 af van 180 euro naar 87 euro nu. De familie Coopman, stichter en met 65 % hoofdaandeelhouder van het bedrijf, zag haar vermogen in diezelfde periode halveren van 132 naar 63 miljoen euro. Het bedrijf wist de opeenvolgende crisissen moeilijk te boven te komen. In 2019 was er een dodelijke listeria vergiftiging in een Nederlandse dochter van de groep, gevolgd door de coronacrisis in 2020 en nu de galopperende inflatie.

Ter Beke bestaat momenteel uit twee strategische business units: “Hartig beleg” en “Kant-en-klare maaltijden”. Het eerste sluit aan bij de start van het bedrif 75 jaar terug als salami producent. In het tweede segment staat het bedrijf zeer sterk met onder meer het merk “Come a casa”. Ook met “What’s Coocking?” blijven die twee assen het bedrijf dragen. De nadruk verschuift wel naar meer plantaardige producten ten kosten van dierlijke eiwitten. Die verandering moet doorgevoerd worden in de 12 industriële vestigingen van de groep in België, Nederland, Frankrijk, Polen en het Verenigd Koninkrijk samen met een aantal verkoopkantoren in verschillende Europese landen.What’s Cooking” moet vooral werken op de winst. De omzet groeide wel van 508 miljoen in 2017 naar 781 miljoen in 2021. Maar over diezelfde periode daalde de netto winst van 17 naar 4 miljoen euro. Een heropleving vorig jaar komt er niet echt. De prijs van zowel groenten als varkensvlees bleef hoog terwijl het bedrijf de inflatiekost maar mondjesmaat kan doorrekenen aan de consument. Voor dit jaar houdt de groep rekening met een inflatie van 5 tot 6 procent.

Het dividend van het bedrijf blijft behouden op bruto 4 euro per aandeel. 65 % van “What’s Cooking?” is via de Nederlandse stichting Coopman in handen van de gelijknamige familie. Vader Daniël Coopman overleed in 2017. Hij liet op dat moment vijf kinderen na. De oudste dochter Ann overleed in 2019 wanneer ze burgemeester was van Waarschoot. In totaal zijn er al een twintigtal kleinkinderen en achterkleinkinderen. De familie ontvangt jaarlijks een bruto dividend van 2,9 miljoen euro of 0,58 miljoen euro per familietak.