NIEUW – Listeriacrisis kost familie Coopman 25 miljoen euro

De Oostvlaamse familie Coopman zag haar vermogen de voorbije dagen met 25 miljoen terugvallen tot 111 miljoen euro. Precies één jaar terug was dat nog 156 miljoen euro. Meer dan de helft van dat verlies is het gevolg een listeriabesmetting die werd ontdekt in vleeswaren van Offerman, een dochter van het Belgische voedingsbedrijf Ter Beke dat voor 64 % in handen is van de familie Coopman. Al drie mensen stierven door de bacterie en één vrouw kreeg een miskraam. Op de beurs kreeg Ter Beke een klap van 23 procent om vandaag voorzichtig wat herstel te tonen.



Ter Beke verwacht dat de listeriabesmetting bij zijn Nederlandse dochter 10 procent van de brutobedrijfswinst zal kosten. Daardoor zal er dit jaar geen winstgroei zijn. In 2017 voerde Ter Beke vier overnames uit waardoor het bedrijf meteen driekwart groter werd. In Nederland kocht het zijn concurrent Cebeco Meat Products en verdubbelde het in omvang, waarmee het bijna marktleider werd in de Benelux. De Nederlandse overname impliceerde dat Ter Beke vooral fijne versneden vleeswaren zou leverden aan Albert Heijn, Jumbo, Versunie en horecagroothandel Sligro. De listeriacrisis trekt daar nu een lelijke streep door.

Hoe groot is de reputatieschade en hoe goed is Ter Beke in crisismanagement?”, vraagt de krant De Standaard zich af. Voorlopig lijkt Ter Beke alvast de juiste stappen te ondernemen: het lichtte onmiddellijk zijn klanten in, startte een terugroepactie op én gaf gisteren een inschatting van het kostenplaatje. “Als blijkt dat Ter Beke direct gehandeld heeft en de problemen niet onder het tapijt heeft proberen te vegen, moet dit goed komen”, zegt analist Guy Sips van KBC Securities in de krant. Hij geeft het management het voordeel van de twijfel. Dat er op de beurs paniekerig gereageerd werd, heeft mogelijk te maken met de ervaring van beleggers met de listeriabesmetting van diepvriesgroentespeler Greenyard. Achter die besmetting ging een reeks financiële problemen schuil, waardoor het bedrijf financieel begon te wankelen.