Familie de Spoelberch eet verlieslatend Tony’s Chocolonely op

Henk Jan Beltman

De familie de Spoelberch, grootaandeelhouder van de biergigant AB Inbev, wordt de belangrijkste aandeelhouder van de Nederlandse chocoladegroep Tony’s Chocolonely. Oprichter en tot op heden sterke man Henk Jan Beltman verkoopt 16 % van zijn aandelen in het bedrijf en behoudt nu nog 26 %. Grootste koper van die aandelen is de holding Verlinvest van de familie de Spoelberch. Die legde in 2020 al 25 miljoen euro op tafel om 25 % van het bedrijf te verwerven. Nu kan die participatie oplopen tot 42%. Het chocoladebedrijf zelf is toe aan professionalisering. Beltman bergt zijn plannen op om in Zaandam een groots chocoladepretpark uit te bouwen met eigen chocoladeproductie. Het bedrijf is toe aan een nieuwe fase, zegt Beltman, het moet professioneler. En er moet meer winst komen. Het voorbije boekjaar, per eind september 2021, steeg de omzet wel van 88 naar 109 miljoen euro maar een lichte winst kantelde naar een verlies van 4 miljoen euro.

Beltman moest zijn aandelen verkopen om zijn private schulden af te lossen. Hij bergt daarbij zijn plannen op om in Zaandam Tony’s Chocolonely Chocolate Circus uit te bouwen. In die nieuwe fabriek, inclusief een bezoekerscentrum en een achtbaan, wou Beltman met Tony’s Chocolonely jaarlijks 500.000 bezoekers ontvangen. Dat hele project bleek financieel niet haalbaar. Het bedrijf houdt wel vast aan zijn initieel uitgangspunt: streven naar een productieketen van chocolade die bevrijd is van slavenarbeid en kinderarbeid. Het bedrijf rapporteert dat er vorig jaar 1.700 gevallen van kinderarbeid zijn opgetreden in zijn toeleveringsketen. Het gaat dan vooral om kinderarbeid gevonden op de boerderijen in West-Afrika, waar de cacao wordt gewonnen. Het bedrijf voegt daar aan toe dat de helft van de kinderen in cacao-verbouwende huishoudens in Ghana en Ivoorkust kinderarbeid verricht. Bij haar partner Barry Callebaut werden 21.258 gevallen van kinderarbeid vastgesteld.



Het bedrijf moet nu worden hervormd om de volgende fase van onze reis te leveren, zo zegt Beltman in het jaarverslag. Meer duidelijkheid over de taakverdeling en verantwoordelijkheden is nodig. Succes moet beter worden gedefinieerd. Internprocessen en communicatie tussen teams en markten moeten worden versterkt.” De rol van Verlinvest wordt daarbij dus belangrijker. De holding van de familie de Spoelberch heeft ook nog belangen in andere voedingsbedrijven waaronder Vita Coco, Oatly, Kopi Kenangan en Mutti. Tony’s Chocolonely produceert verschillende soorten chocoladeproducten, zoals chocoladetabletten, chocoladerepen en chocolademelk. Het grootste deel daarvan wordt verwerkt in Borsbeek, België.