Familie D’Ieteren gaat concurrentie aan met Uber

(Foto: Belga Images)

De onderneming Lab Box neemt het Brusselse taxibedrijf Taxis Verts over. Lab Box is een dochter van de groep D’Ieteren en is gespecialiseerd in nieuwe mobiliteitsoplossingen. Taxis Verts is een taxicentrale gevestigd in Vorst en biedt werk aan een veertigtal medewerkers. Het werkt met om en bij 1.000 onafhankelijke chauffeurs in de hoofdstad. In diezelfde stad heeft het bedrijf af te rekenen met de nieuwe dienstverlener Uber. Die introduceert nieuwe digitale diensten en zet de marges onder druk. De familie D’Ieteren, eigenaar van het gelijknamige bedrijf, gaat dus de concurrentie aan met de Amerikaanse gigant Uber. De Brusselse invoerder van Volkswagen stelt zichzelf daarbij een uitdaging van formaat. Maar haar schaalgrootte en lokale verankering houdt potentie in.

D’ieteren wil de Taxis Verts uitbouwen vanuit Brussel over heel België. Dat is een eerste stap tegen Uber die net als Taxis Vertes momenteel in praktijk enkel in Brussel actief is. Daarnaast wil D’Ieteren de hele sector overschakelen op elektrische wagens. Concreet wordt gezocht onafhankelijke chauffeurs die in andere grote steden in het land actief zijn. Om het geheel te laten slagen moeten stappen worden gezet in de verschillende gewesten aangezien zij diegenen zijn die het regelgevend kader opstellen en de exploitatievergunningen goedkeuren. Dat wordt dus een typisch Belgisch dossier waarbij D’Ieteren misschien beter geplaatst is om te slagen dan Uber. Inzake digitalisering zette Uber nieuwe bakens uit met de introductie van een zeer gebruiksvriendelijk digitaal systeem voor reservering en gebruik door klanten. Taxis Verts reageerde daar al op door een gelijkaardig systeem uit te werken. Om en bij 20 % van alle reserveringen van de taxidienst gebeuren nu al op die manier.



Taxis Verts is in de eerste plaats een dienstenplatform en een logistiek instrument dat vraag en aanbod op elkaar afstemt. De marges daarbij zijn laag. In 2020 stond het bedrijf voor een omzet van 9 miljoen euro tegenover bijna 14 miljoen het jaar daarvoor. 2019 was wel een coronavrij jaar. Het bedrijf werkt daarbij zo goed als break even. De eigenaar van Taxis Verts, Jean-Michel Courtoy en de familie Petre blijven actief in het management. Hoeveel ze hebben geïncasseerd bij de verkoop van hun bedrijf is niet bekend. De dochteronderneming Lab Box moet D’Ieteren in staat stellen te investeren in andere mobiliteitsdomeinen dan de historische automobielsector. De wagen carpooldienst Poppy, het occasionleaseplatform Lizy en Skipr, een app die verschillende vervoerswijzen samenbrengt, van openbaar vervoer tot deelscooters, zijn nu al onderdeel van de groep.