Familie Emsens incasseert mislukt Amerikaans Covia avontuur en verdwijnt meteen uit onze Top 10

De Amerikaanse energiegroep Covia heeft een gerechtelijk akkoord bereikt waarmee het kan overleven in afgeslankte vorm. Covia is één van de grootste slachtoffers van de crisis op de Amerikaanse energiemarkt. Eind 2017 verwierf de Antwerpse multinational Sibelco, met de familie Emsens als referentie aandeelhouder, 63 % van Covia. Nu is Sibelco mee het slachtoffer van het wankele Covia. De banden met de Amerikaanse groep zijn definitief doorgeknipt. Sibelco incasseert over de voorbije jaren een waardevermindering van 1,8 miljard euro. In onze ranglijst valt het vermogen van de familie Emsens terug van 3,2 naar 2,6 miljard euro. Ze zakt daarmee van de 6de naar de 11de plaats. Het is voor het eerst in 20 jaar dat de familie uit onze Top 10 verdwijnt.Covia vroeg in de zomer van vorig jaar bescherming tegen zijn schuldeisers. Het bedrijf had tot eind december 2020 de tijd om haar gerechtelijk akkoord af te werken. Dat is nu ook gebeurd. Dat akkoord bepaalt dat 750 miljoen dollar aan schulden wordt omgezet in aandelen en dat de financiële verplichtingen van Covia met 300 miljoen dollar worden verlaagd. De notering van Covia op de beurs van New York wordt geschrapt.

Door de operatie zit Covia voortaan volledig in handen van zijn schuldeisers. De banden met Sibelco zijn doorgeknipt. In de Tijd bevestigt een woordvoerder van Sibelco dat de bittere Amerikaanse pil nu is doorgeslikt. Bijkomend financieel verlies is er niet. De waardevermindering werd de voorbije twee jaar ingecalculeerd maar is nu dus onomkeerbaar. Met ook effect op onze ranglijst. Sibelco is traditioneel actief in de sector van zandwinning en grondstoffen. Het blijft met die activiteit ook aanwezig in de VS.

Covia veroorzaakte in elk geval nogal wat collateral damage bij de aandeelhouders van Sibelco. De Duitse minderheidsaandeelhouders van de groep kwam in opstand en eisten een doorlichting van het management. Daarbij lijkt de zwaarste druk te liggen op Bert De Graeve, de voorzitter van de groep.