Familie Saverys pompt opnieuw 15 miljoen euro in Durabilis

Marc Saverys heeft het kapitaal van zijn bedrijf Durabilis opgetrokken met 15 miljoen euro. In mei dit jaar pompte hij al eens 21 miljoen euro in het bedrijf dat staat voor duurzame handel in groenten en fruit in Afrika en Azië. Nog in mei werd 8 miljoen euro overgedragen verlies afgeboekt. In totaal werd de voorbije jaren 70 miljoen euro in Durabilis geïnvesteerd, altijd via de familiale holding Saverco. Die laatste is verankerd in de scheepvaartgroep CMB. Van daaruit diversifieert Saverys naar de offshore windindustrie, maar dus ook naar duurzame landbouw.Durabilis omvat drie grote activiteiten. De afdeling Fair Fruit focust zich op haar kernactiviteit, met name kwalitatieve verse groenten uit Latijns-Amerika importeren. Fair-Fruit is er daarbij in geslaagd zich winstgevend en succesvol te positioneren in de Amerikaanse en Europese markt. De resultaten in het eerste deel van 2021 en de verwachtingen voor de rest van het jaar zijn positief en projecteren een positief bedrijfsresultaat in lijn met 2020, zo leert het jaarverslag.

De afdeling “Terral rice” in Senegal onderging vorig jaar een negatieve invloed als gevolg van vroege regens tijdens het oogstseizoen eind juli en begin augustus. Dat drukte de kwaliteit van de aangekochte rijst en de resultaten in de tweede helft van het boekjaar. Ook de eerste helft van het boekjaar 2021, waarin ongeveer 40% van de rijst aangekocht in de zomer van 2020 wordt verwerkt, zal negatief beïnvloed worden door de kwaliteit van de rijst.

De divisie “Barajii Beverages” kende in Burkina Faso dan weer een succesvol 2020 met een omzetgroei. De verderzetting van de groei gecombineerd met de verdere professionalisering van de organisatie bevestigen de verwachting dat in 2021 de historische winstgevendheid opnieuw zal behaald worden. De ontwikkeling van de activiteit in Mali verloopt volgens schema. Barajii produceert en verkoopt drinkwater en frisdrank.