NIEUW – De moeilijke 34 miljoen euro die Marc Saverys in duurzame landbouw pompte

Sebastiaan Saverys (Foto: RV)

Scheepvaart ondernemer Marc Saverys heeft het kapitaal van de vennootschap Fair-Fruit verhoogd met 2,2 miljoen euro om daarna een overgedragen verlies van het bedrijf van 6,2 miljoen euro weg te boeken. Fair-Fruit is een dochter van de groep Durabilis die Marc Saverys samen opzette met zijn zoon Sebastiaan. Durabilis wil duurzame landbouwprojecten uitbouwen in Afrika en Latijns Amerika. Fair-Fruit is in eerste instantie een producent van groenten, hoofdzakelijk bonen, in Guatemala en Peru. Maar de weg naar duurzaamheid en kleine eco voetafdrukken is lang en kost veel geld. In 2019 tankte de familie 11,7 miljoen euro bij in Durabilis en werd een deel van het overgedragen verlies weg geboekt. Eind 2019 bedroeg dat verlies nog 8 miljoen euro. Sedert 2009 pompte Marc Saverys 34 miljoen euro in Durabilis.

Fair-Fruit draait een omzet van 9 miljoen euro, hoofdzakelijk met de teelt en verkoop van bonen, jonge wortelen en spruitjes in Guatemala en Peru. Die activiteit is op zich momenteel winstgevend. De historische verliezen van het bedrijf hebben te maken met een afgebouwd project van productie en verkoop van mango’s. Fair-Fruit is één van de drie hoofdactiviteiten van Durabilis, naast de productie en verkoop van de frisdrank Barajii in West-Afrika en rijstproductie in Senegal. In al die projecten staat de kleinschaligheid voorop en worden de belangen van de lokale producent naar voor geschoven.



Durabilis wordt in hoofdzaak gedragen door Sebastiaan Saverys die in Peru woont. Hij bouwde er lange tijd aan Stevia International, producent van het plantaardige zoetmiddel stevia. Maar ook die operatie bleek zeer kapitaalsintensief te zijn. In 2017 kwam het bedrijf grotendeels in handen van Marc Balcaen. Saverys behoudt een kleine participatie van 12 %. Eind vorig jaar werd gezegd dat er een nieuwe eigenaar was voor Stevia International, maar daarna werd het stil rond het dossier. Het parcours van Sebastiaan Saverys in Peru is niet altijd even duidelijk. In mei 2014 wordt hij aandeelhouder en directeur van Grand Platinum Limited, een offshore die kort daarvoor is opgericht op de Britse Maagdeneilanden. Het bedrijf heeft een bankrekening in Hongkong. Vanaf die bankrekening wordt in totaal bijna 15 miljoen dollar gestort op een bankrekening van Saverys in Peru als een terug te betalen lening. Officieel zijn de fondsen afkomstig uit een erfenis en is het bedrijf opgericht voor vastgoedinvesteringen in Peru. Volgens de advocaat van Sebastiaan Saverys gaat het om een legale constructie van zijn cliënt die in Peru is gedomicilieerd en er ook belastingen betaalt.