Familie van der Kelen klimt met Brouwerij Haacht maar moeizaam uit corona put

Baudouin van der Kelen, CEO van de Brouwerij Haacht. (Foto: Dieter Telemans/ID Image)

De beursgenoteerde Brouwerij Haacht, in handen van de familie Van der Kelen, incasseerde in het eerste halfjaar van 2021 een verlies van 4,6 miljoen euro. In België zakte de verkoop van de Haacht-bieren in de horeca met 33 procent vanwege de drie maanden corona sluiting in 2021. Daarmee incasseert de familie door corona al een gecumuleerd verlies van 15,1 miljoen euro. De brouwer benadrukt dat 2021 een ‘overgangsjaar’ wordt ‘op weg naar winstgevendheid in 2022’. ‘We verwachten voor 2021 een minder negatief resultaat dan 2020, dat eindigde op -10,5 miljoen euro.’zo klinkt het in een persbericht. Het vermogen van de familie Van der Kelen zakt van 251 miljoen euro voor de pandemie naar 185 miljoen euro nu.

De horeca is nog steeds één van de belangrijkste afnemers van producten van Brouwerij Haacht. In het eerste semester van 2020 liep het verlies op tot 6,6 miljoen euro. Voor dit jaar over dezelfde periode schreef het bedrijf 4,4 miljoen euro cijfers in rode inkt. Brouwerij Haacht leed net zoals vorig jaar onder de langdurige lockdowns in de horeca in haar kernmarkten België, Nederland en Frankrijk. Het verkochte volume van zowel bier als frisdrank is met 5,3 procent teruggevallen. Dat leidde tot een omzetdaling van 7,4 procent tot 29,5 miljoen euro. In België liep die omzetdaling op tot 10 procent.



Voor de rest van dit jaar toont de brouwer zich lichtjes optimistisch. ‘De verkopen tijdens de zomermaanden (juni tot en met september) waren beter dan in de zomermaanden van 2020, maar blijven onder het niveau van 2019’, luidt het. ‘Onze verkoopvolumes van bier (vat, fles en blik) lagen gemiddeld 5,7 procent onder het niveau van 2019.’