UPDATE – Familie Van Rompuy (voor het eerst) op het overnamepad

De Antwerpse familie Van Rompuy is met haar bank Argenta gegadigde partij om de verzekeringsgroep Fidea over te nemen van de noodlijdende Chinese groep Anbang. Het is voor het eerst dat de discrete bank Argenta zich echt in een overnamestrijd werpt. Immers, ook de verzekeraars Ageas, de moeder van AG Insurance, en Baloise azen op Fidea. Argenta hield zich tot op vandaag altijd ver af van dure overnamedossiers.De verzekeringsgigant Anbang verkeert al langer in problemen. Het communistisch regime in Peking nam in februari vorig jaar de controle over van de groep. De sterke man van het bedrijf, Wu Xiaohui die gehuwd was met een kleindochter van de vroegere Chinese leider Deng Xiaoping, werd in juni 2017 aangehouden en vervolgd wegens “economische misdrijven”. In België controleert Anbang Bank Nagelmackers en de verzekeraar Fidea.

Net als Fidea verkoopt Argenta zowel schade- als levensverzekeringen. Fidea doet dat via makelaars, Argenta via een netwerk van zelfstandige agenten. De bank van de familie Van Rompuy stond in 2017 op plaats 11 met een marktaandeel van 2,7 procent. Fidea was het nummer 14 met 1,1 procent marktaandeel. Het incasseerde in 2017 voor 312,5 miljoen euro premies en zette een jaarresultaat van 16,4 miljoen euro neer. De verzekeringstak van Argenta is qua premie-inkomsten ruim dubbel zo groot met 742 miljoen euro in 2018. Volgens de Tijd kan Fidea tot 400 miljoen euro kosten. Het lijkt er daarbij op dat Ageas en Baloise over grotere oorlogskassen beschikken dan Argenta.

UPDATE

Argenta grijpt naast de buit. De Zwitserse Baloise Group koopt voor 480 miljoen euro verzekeraar Fidea van het Chinese Anbang. Baloise Insurance, dat net als Fidea zijn producten verkoopt via een uitgebreid net van onafhankelijke makelaars, zal na de overname in totaal bijna 1.600 mensen tewerkstellen in België. Met de overname stijgt het marktaandeel van de Zwitsers naar 8,5 procent voor schadeverzekeringen – waarmee Baloise status quo blijft op de vijfde plaats qua marktaandeel in België – en naar 4,2 procent voor levensverzekeringen.