Familie Versele verkoopt veevoederactiviteiten

De immer discrete Oost-Vlaamse familie Versele heeft haar bedrijf Quartes verkocht aan de Nederlandse coöperatieve groep Agrifirm. Daarmee neemt Versele afscheid van de basis van hun opgebouwd familiaal vermogen: de productie en verkoop van veevoeder aan de agro-industrie en de landbouwsector. Quartes boekte in 2018 een omzet van 128 miljoen euro met een magere cash flow van 1,7 miljoen euro. De marges in de sector van de veevoeder staan al jaren onder druk. Nog in 2017 keerde Quartes een dividend uit van 15 miljoen euro.



Eind vorige maand maakten beide bedrijven al bekend dat ze gingen samenwerken. In een persbericht van Agrifirm werd de verkoop toen al aangekondigd: “De strategische samenwerking en de uiteindelijke overname door Royal Agrifirm Group moet er toe leiden dat, door het delen van kennis en het bouwen van een efficiënte organisatie, nog betere toekomstperspectieven geboden worden.” De consolidatie in de sector van de veevoeders is al lange tijd bezig. Versele zelf nam eind vorige eeuw haar concurrent Dossche over en zette daarmee zelf een belangrijke stap in die consolidatie.

Concreet verkoopt Versele nu twee bedrijven: Quartes en het veel kleinere Waalse Agri-Activ. Alle medewerkers blijven werkzaam voor beide bedrijven net als het management. Het hoofdkantoor blijft gevestigd in Deinze en de vestigingen worden gehandhaafd. De mengvoeder productie zal verdeeld worden over vier fabrieken: Roeselare, Grobbendonk, Deinze en Hasselt. Na de verkoop blijft de familie Versele onder meer actief in de sector van voedingsproducten voor hobby- en gezelschapsdieren.