Fernand Huts engageert (oa) prins Simon de Merode en Julie De Nul

Prins Simon de Merode (Foto: LinkedIn)

De miljardair Frenand Huts heeft de raad van bestuur van zijn nieuwe stichting van openbaar nut (SON) The Phoebus Foundation afgewerkt. Daarvoor trok hij een aantal merkwaardige namen aan. Meest opvallende is misschien nog wel die van prins Simon de Merode, de prins die het familiaal kasteel in Westerlo als decor inzet van zijn productiemaatschappij Historalia. Als onafhankelijk bestuurder is die onder meer in het gezelschap van de gewezen Vlaamse minister-president Geert Bourgeois en van Julie De Nul, de CEO van de gelijknamige multinational baggermaatschappij en bouwgroep. Ook Luc Arnouts, topman van de Antwerpse haven is aan boord van de raad van bestuur van de stichting. Belangrijkste ambitie is de ombouw van de Antwerpse Boerentoren tot een breed cultureel centrum.

De 42-jarige Prins Simon de Merode behoort tot de oudste adel van België, met een stamboom die 27 generaties teruggaat. Hij studeerde bedrijfseconomie aan de Amerikaanse afdeling van de Vrije Universiteit Brussel en werkte nadien onder meer als merkverantwoordelijke voor de bierbrouwer AB InBev. Sinds 2008 is hij manager van het kasteel van Westerlo, dat in de 15de eeuw in het bezit van de familie de Merode kwam. In 2014 richtte hij Historalia op, een kmo die musicals en kerstspektakels produceert waarbij zijn kasteel in Westerlo als decor en als activa van het bedrijf wordt gebruikt. Binnenkort wordt het kasteel ingezet als decor van een evocatie van de figuur van Jeanne d’Arc. De Merode werkt daarbij met zijn productiebedrijf Historalia dat momenteel met een 50-tal events 420.000 bezoekers kon ontvangen. Julie De Nul is dan weer een soort Jeanne d’Arc in het bedrijfsleven. De dochter van Jan Pieter De Nul is al enkele jaren discreet de CEO van het familiaal bedrijf, goed voor meer dan 6.000 werknemers en momenteel met 62 openstaande vacatures. Recent werd ze ook onafhankelijk bestuurder bij de rederij Euronav op het moment dat de eigenaarsfamilie Marc Saverys een harde strijd voerde om de controle over het bedrijf.Andere onafhankelijke bestuurders zijn N-VA toppoliticus Geert Bourgeois, Luc Arnouts, vice-voorzitter van de Antwerpse haven waar het bedrijf Katoen Natie van Huts is verankerd, en Leen Kelchtermans die als wetenschapper werkt voor de Phoebus Foundation. Katharina Van Cauter is als curator van Phoebus familiaal bestuurder van de SON. Daar verkeert ze in het gezelschap van Jozef Dauwe, een advocaat gespecialiseerd in onder meer familiebedrijven, Fernand Huts zelf, Benoit Jacques, de vastgoedspecialist van Katoen Natie, en Erwin Simons, als partner bij DLA Piper advocaat gespecialiseerd in onder meer overnames van bedrijven.

De Phoebus Foundation herbergt de indrukwekkende kunst collectie van Fernand Huts en de historische textiel collectie van zijn echtgenote. De Foundation is financieel verankerd in het fiscaal vriendelijke kanaaleiland Guernsey. Recent stelde Huts zijn plannen voor die hij heeft om de Antwerpse Boerentoren om te vormen tot een cultuurtoren toegankelijk voor het brede publiek. Die taak wordt inhoudelijk toevertrouwd aan de Phoebus Foundation.