Fernand Huts koopt noodlijdende uitgeverij van Stephan Vanfleteren over

“Flandrien” van Stephan Vanfleteren (Foto: Hannibal Books)

De Antwerpse havenondernemer en miljardair Fernand Huts is eigenaar geworden van de Uitgeverij Kannibaal, een uitgeverij die zich toelegt op de kunstboeken. Kannibaal werd 10 jaar terug opgestart door fotograaf Stephan Vanfleteren, drukkerij specialist Jan Maes en TV wielerspecialist Karl Vannieuwkerke. Hun eerste boek was een ode aan wielrenner Eddy Merckx, bijgenaamd ‘de kannibaal’. Maar na enkele jaren kwam de uitgeverij in financieel zwaar weer terecht. Ze ging zich naast sportboeken meer toeleggen op kunstboeken. Vannieuwkerke stapte uit en er kwam een lening van huisdrukkerij Die Keure. Nu komt Fernand Huts aan boord. Uitgeverij Kannibaal wordt ‘Hannibal Books’ en meteen ook huisdrukkerij van de kunststichting The Phoebus Foundation van Fernand Huts.

In 2009 nam Jan Maes het initiatief om samen met zijn twee partners Uitgeverij Kannibaal op te starten rond het project van een ereboek voor Eddy Merckx. De naam van de uitgeverij lag voor de hand. Maar gaandeweg werden sportboeken vervangen door kunstboeken. Naast Kannibaal hanteerde de uitgeverij nu de imprint naam ‘Hannibal’. Waar de eerste jaren nog winstgevend waren, droogde de cash op en moest het bedrijf op zoek naar extra middelen. Die kwamen in 2016 onder de vorm van een lening van net geen 140.000 euro door de Brugse drukker en uitgever van vooral educatieve werken Die Keure waar partner Jan Maes technisch directeur was. Die Keure was al de huisdrukker van Kannibaal maar werd nu ook financiële partner.De uitgeverij keek aan tegen een aantal moeilijke jaren en het eigen vermogen werd negatief. In zijn 10 jarig bestaan gaf Kannibaal om en bij 250 boeken uit waarvan er een 20-tal commercieel goed scoorden. Zo werkt een niche uitgeverij in een kleine markt: enkele bestsellers moeten de uitgave van minder populaire werken mogelijk maken. Maar dat is geen sinecure. De commerciële druk is groot. Onder de bestsellers vooral boeken van Stephan Vanfleteren, enkele werken over Van Eyck maar ook twee culinaire boeken over de Belgische bakkunst.

Met de overname door Huts is de naam Kannibaal verdwenen en vervangen door de naam ‘Hannibal Books’. De uitgeverij wil zich nu volledig toeleggen op kunstboeken via internationale samenwerking met zowel distributeurs als musea. Daarnaast zal Hannibal Books de huisuitgever worden van The Phoebus Foundation.