Havenondernemer Fernand Huts herbergt zijn steeds groter wordende kunstcollectie in ‘The Phoebus Foundation’, zo is algemeen bekend. Minder bekend is het feit dat die stichting is opgericht op het offshore kanaaleiland Jersey en geniet van een fiscaal vriendelijk klimaat. Bedrijven leven er belastingsvrij. Ook dividenden, intresten en royalties worden er belastingsvrij geïncasseerd. De krant de Tijd stelt zich fiscale vragen bij deze constructie. Experts die wij raadplegen zeggen dat het tegendeel eerder zou verbazen. “De Jersey constructie is gunstig en wettelijk. Dus ze niet gebruiken zou verrassend zijn.” “Mijn Foundation is naar Angelsaksisch concept uitgewerkt volgens de strenge Jersey Law. Ik ken geen Belgische verzamelaars die een Belgische stichting voor hun verzameling hebben opgericht. Mogelijk zijn die er.” zegt Huts in een reactie. Fernand Huts is een actieve gebruiker van zijn kunstcollectie. Vorig jaar lokte zijn tentoonstelling “Oer, de wortels van Vlaanderen” 60.000 bezoekers. De meeste private kunstverzamelingen in België blijven privaat.
De stichting van Huts op Jersey bestaat sinds 2 augustus 2011. Ze droeg vroeger een andere naam: ‘The Pallas Athena Foundation’, een verwijzing naar Griekse mythologische godin van de kunst, die ‘even rein is als de lucht’. De nieuwe naam verwijst naar de mythologische ‘Phoebus Apollo’, de beschermer van de muzen. Ze is gevestigd op de eerste verdieping van een klein gebouw aan de Mulcaster Street nummer 2 in het district Saint Helier, in het gebouw van STM Fiduciaire, een kantoor dat naar eigen zeggen gespecialiseerd is in het opzetten van postbusconstructies in “the world’s premier offshore finance centre”.
De Phoebus Foundation bestaat sedert 2011. Daarvoor bouwde Huts zijn kunstimperium financieel op vanuit de stichting Fondation d’Art Moderne et Textile in Liechtenstein, een ander belastingsparadijs. “Er werd voor Jersey gekozen omdat wij geloven in de Angelsaksische aanpak van cultuur en kunstbeheer, zegt Huts. In de Angelsaksische wereld is er een historische traditie om met de privésector samen te werken. Dat zit ingebakken in hun manier van denken. Laten we hopen dat deze way of thinking voet aan de grond krijgt in onze contreien.”
Huts zelf is intussen zelf geen Belgische belastingplichtige meer. Eind 2013 verhuisde hij zijn domicilie van Antwerpen naar Kent. Op datzelfde moment voerde België de verplichting in om deze postbusconstructies – van een ‘international business company’ in Panama of op de Bahama’s, een Liechtensteinse Stiftung tot een Foundation op Jersey – aan te geven in de belastingaangifte. De verplaatsingen tussen Kent en België doet Huts vaak met een helikopter. Die wordt bestuurd door zijn zoon.