FN America en de verheerlijking van dodelijk geweld

Pijnlijke dagen voor de Waals politici. Een video die het Amerikaans filiaal van de Luikse wapenfabrikant FN Herstal verspreidde naar aanleiding van de Amerikaanse nationale feestdag op 4 juli getuigt van wansmaak en eigenlijk van nog veel erger. Op een moment dat de Verenigde Staten getroffen wordt door opeenvolgende dodelijke schietpartijen onder burgers, roept de promovideo diezelfde burgers op Independence Day te vieren “op de FN manier”. Met wapens dus. Na de nodige deining op sociale media haalde de directie van FN in Herstal, bedrijf dat volledig in handen is van het Waalse gewest, de video offline. Het gebeuren confronteert de politieke wereld met iets waar ze eigenlijk niet wil over spreken: de verantwoordelijkheid voor de verheerlijking van winstgevende productie en verkoop van dodelijke wapens. Uit de jongste jaarrekening van FN Herstal blijkt dat de groep financieel overeind wordt gehouden door haar Amerikaanse wapenverkoop. De bewuste video lijkt veel op een actiefilm. Hij toont hoe drie Amerikaanse symbolen, het Vrijheidsstandbeeld, Uncle Sam en een zeearend, de onafhankelijkheidsdag “4th of July” vieren door schietoefeningen te houden met geweren. Daarbij ook de tekst “God Bless the US of A! Happy Independence Day from FN and remember if you’re going to celebrate, do it the FN way” (“God zegene de Verenigde Staten! Gelukkige Onafhankelijkheidsdag vanwege FN en denk eraan: als je gaat vieren, doe het dan op de FN-manier”). Het geheel eindigt met vuurwerk en explosies, gevolgd door de korte mededeling dit zeker thuis niet te proberen.

(Lees verder onder de video)

De video getuigt van wansmaak, vooral omdat er de voorbije weken verschillende dodelijke schietpartijen gebeurden in de VS. De recentste, in Chicago, vond zelfs plaats tijdens een “4th of July”-viering. Daarbij vielen er zeker zes doden en 26 gewonden. FN Herstal liet dinsdagnamiddag in een persbericht weten dat het “kennis heeft genomen van de video die gisteren werd verspreid door het Amerikaanse filiaal naar aanleiding van onafhankelijkheidsdag” en “het filiaal meteen heeft opgedragen de video te verwijderen”.

De Luikse wapenproducent, voor 100 % in handen van de Waalse overheid, voegde er nog aan toe dat ze “alles in het werk zal stellen opdat dergelijke communicatie in de toekomst niet meer zou gebeuren”. Vertegenwoordigers van Ecolo en Amnesty hekelden de video en noemden hem “idioot”. Maar de video is slechts één van de vele verheerlijkingen die te zien zijn op internet met wapens van FN. Het beeld sluit in elk geval aan bij een tijdsgeest in de VS. FN America steunde eerder al twee keer de campagne van de ex-president Donald Trump. Dat neemt niet weg dat de Waalse regering de politieke eindverantwoordelijkheid draagt voor verheerlijking van dodelijk geweld. Dat alles staat in de opmerkelijke schaduw van het feit dat de Luikse wapenfabriek momenteel wordt geleid door de vroegere CEO van het Luikse universitaire ziekenhuis. Een constructie opgezet door de Waalse socialistische PS, goed voor een jaarwedde en vergoedingen van in totaal om en bij één miljoen euro.