Fons Walder neemt met Franse Cémoi Europese allures aan

Fons Walder (Foto: RV)

Hij is de eigenaar van de chocolademerken Jacques en Duc d’O en van ijsroomproducent Ijsboerke. Maar wellicht hebt u zijn naam nog maar zelden gehoord: Fons Walder. Tenzij u in Knokke resideert en al eens de kunstgalerij Cwart hebt bezocht, eigendom van het gezin Walder. Voor de rest produceert Fons Walder met zijn bedrijf Baronie grote volumes chocoladeproducten ‘onder label’ die al even anoniem zijn als de Nederbelg zelf. Nu staat de 65-jarige Walder op het punt zijn Franse concurrent Cémoi (lees: ‘C’est Moi’ of ‘Ik ben het’) over te nemen. Als dat lukt, zal Baronie 1,2 miljard euro omzet boeken, bijna drie keer zoveel als vandaag. Meteen wordt het daarmee een speler van Europees chocoladeformaat.

Fons Walder controleert zeven chocoladefabrieken in België, Duitsland, Nederland en Zwitserland, twee Belgische roomijsfabrieken en een toffeefabriek in het Verenigd Koninkrijk. Alles samen werken er 1.800 mensen bij de groep die wordt overkoepeld door de holding Sweet Products. Bij het veel grotere Cémoi werken 3.200 mensen, in 14 fabrieken hoofdzakelijk in Europa en één kleintje in de VS. Nu staat Sweet Products nog voor een omzet van 474 miljoen euro, met Cémoi erbij zal dat stijgen tot 1,2 miljard euro.Fons Walder maakte furore in de jaren ‘90 door de West-Vlaamse radiatorenfabriek Superia uit Zedelgem over te nemen voor een prikje, het bedrijf terug gezond te maken en het daarna met een forse meerwaarde te verkopen. Die meerwaarde vormde de basis van de expansie van Baronie en Sweet Products. Die expansie verliep in stilte, zonder veel trommelgeroffel. Nu wordt de mogelijke overname van Cémoi aangekondigd in een persbericht. “Dat we onze plannen met Cémoi bekendmaken voor er een deal is, heeft te maken met de Franse wet en het feit dat de familie achter het Franse bedrijf transparant wil zijn voor haar personeel.”, zegt Jean-Marie Van Logtestijn, CEO van Sweet Products, in de Tijd. Net als de Belgische groep is Cémoi in handen van één familie, in casu de Franse familie Poirrier. Die familiale verankering zou de onderhandelingen faciliteren. De overname moet binnen twee tot drie maanden afgerond zijn.

Cémoi controleert onder meer een eigen producent van cacaobonen in Ivoorkust. Dat heeft enige strategische impact. Sweet Products koopt zijn cacaobonen op de internationale termijnmarkten, en is dus meer afhankelijk van die cacaoprijs. De hele chocolade industrie is aan een nieuwe consolidatiegolf bezig. Zo nam het Italiaanse Ferrero de Amerikaanse snoepactiviteiten van de Zwitserse voedingsreus Nestlé over in 2018. Ferrero is in handen van de Italiaanse industrieel Giovanni Ferrero. Net als zijn concurrent Fons Walder resideert die in België.