Frank Tans koopt grootste landbouwvennootschap van het land

(Foto: Michal Jarmoluk, Pixabay)

De Limburgse ondernemer Frank Tans heeft de landbouwvennootschap FAP Invest overgenomen van de adellijke familie t’Kint de Roodenbeke. FAP Invest is meteen de grootste vennootschap in zijn soort in België. Ze omvat een kleine 500 hectare aan landbouwgronden en bossen. FAP Invest was in handen van de 85-jarige jonkheer François t’Kint de Roodenbeke, getrouwd met barones Bernadette van der Straten Waillet, en zijn drie kinderen Benoit, Anne-Marie en Jeanne-Françoise. Het grondareaal situeert zich hoofdzakelijk in West-Vlaanderen, verspreid over grote blokken, vooral in Damme, Wielsbeke en Roeselare. De waarde van de grond kan de 30 miljoen euro overstijgen.

Het is de Tijd die de waarde van de gronden heeft ingeschat aan de hand van de jongste Notarisbarometer. Een hectare landbouwgrond in West-Vlaanderen was daarin vorig jaar goed voor gemiddeld 73.300 euro. West-Vlaanderen is, net voor Antwerpen, de duurste Belgische provincie voor landbouwgrond. Het opkopen van landbouwgronden, die in essentie niet verkaveld kunnen worden, behoort meer en meer tot de geplogenheden van vermogende Belgen. Grootgrondbezitters van landbouwgrond zijn onder meer de staalindustrieel Joris Ide, havenondernemer Fernand Huts van Katoen Natie, zwembadbouwer Willy Naessens en de familie Colruyt. In hoofdzaak wordt er gesteld dat landbouwgrond niet goedkoper zal worden in deze tijden van grondschaarste en wijzigende voedselproductie.



Frank Tans is als eigenaar van om en bij 50 winkelpanden een belangrijke speler op de markt van commercieel vastgoed. Vader Willy Tans was tweedehandsautohandelaar en had een goede neus voor de juiste locatie van zijn autoshowrooms. In 1986 besliste hij om de showrooms om te bouwen tot baanwinkels en zich professioneel toe te leggen op het zoeken naar nieuwe toplocaties voor retailwinkels. Bart Tans, broer van Frank, diversifieerde de familiale groep ook naar residentiële vastgoedontwikkeling met de creatie van de groep Kolmont.